Izrael opozarja: Priznanje palestinske države bo imelo hude posledice

Izraelsko zunanje ministrstvo je veleposlanike Irske, Španije in Norveške opozorilo, da bo njihovo priznanje palestinske države imelo za odnose z Izraelom “hude posledice”. Generalni direktor zunanjega ministrstva Jacob Blitstein je po srečanju z veleposlaniki izjavil, da bo odločitev teh držav negativno vplivala na dvostranske odnose.

Pogovor je potekal dan po tem, ko sta Irska in Španija 28. maja napovedali, da bosta priznali Palestino. Na srečanju so veleposlanikoma predvajali videoposnetek ugrabitve petih izraelskih vojakinj med Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra. Posnetek, ki so ga v sredo objavili svetovni mediji, prikazuje mlade ženske z okrvavljenimi obrazi in zvezanimi rokami, ki sedijo na tleh v bazi Nahal Oz na jugu Izraela.

Izraelsko združenje družin talcev Family Forum je pojasnilo, da je bil objavljen posnetek iz kamere enega od Hamasovih militantov. Blitstein je med srečanjem veleposlanikom očital “sprevrženo odločitev” njihovih vlad, saj naj bi priznanje palestinske države otežilo doseganje dogovora o izpustitvi talcev, ki so v Gazi zaprti od 7. oktobra.

Medtem je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zahtevalo odobritev naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Yoava Gallanta ter treh voditeljev Hamasa. Skupna odločitev Osla, Dublina in Madrida je bila sprejeta nekaj dni po tej zahtevi ICC.

Španski premier Pedro Sanchez, ki je obiskal več držav, da bi pridobil podporo za palestinsko priznanje, je dejal, da bo odločitev okrepila prizadevanja za rešitev z dvema državama. Izrael se je ostro odzval z odpoklicem svojih veleposlanikov iz teh treh držav “za posvetovanje”. Premier Benjamin Netanjahu je izjavil, da je skupna objava evropskih držav “nagrada terorizmu”. Dodal je, da bi bila suverena palestinska država “teroristična država”.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels