Izrael odpravil prepoved prodaje hrane v Gazo

Izraelska vojska je preklicala prepoved prodaje hrane v Gazo iz Izraela in zasedenega Zahodnega brega, kar je bilo sprejeto kot nujen odziv na naraščajočo humanitarno krizo v tej oblegani palestinski enklavi. Po besedah palestinskih uradnikov, poslovnežev in mednarodnih humanitarnih delavcev je ta odločitev prišla kot odgovor na ofenzivo izraelskih sil na jugu Gaze, kar je ohromilo dotok mednarodne pomoči.

Trgovci v Gazi so sedaj dobili dovoljenje, da nadaljujejo z nakupi hrane od izraelskih in palestinskih dobaviteljev, vključno s svežim sadjem, zelenjavo in mlečnimi izdelki. To je prva tovrstna dobava, dovoljena od izbruha vojne oktobra lani, ko je palestinska skupina Hamas napadla južni Izrael.

Vpliv ofenzive na Rafo

Izraelska ofenziva proti Hamasu v mestu Rafah, ki je ključni prehod iz Egipta v Gazo, je močno vplivala na dostavo humanitarne pomoči. Organizacije Združenih narodov so opozorile na grozečo lakoto, kar je privedlo do povečanega pritiska na Izrael, naj omili krizo. Poteza Izraela, da omogoči dostavo hrane s strani zasebnega sektorja, je del prizadevanj za povečanje količine hrane v Gazi.

Ayed Abu Ramadan, predsednik gospodarske zbornice Gaze, je za Reuters povedal, da je Izrael stopil v stik z distributerji v Gazi, ki so pred vojno kupovali blago iz Izraela in Zahodnega brega. “Povedali so jim, da je Izrael pripravljen uskladiti prevzem blaga,” je dejal Abu Ramadan.

Kljub odpravi prepovedi pa pretok dostav ostaja nepravilen. Mejni prehod Kerem Shalom, preko katerega poteka večina dostav, je bil priča različnim količinam tovornjakov na dan. Prišlo je od 20 do 150 tovornjakov, vsak z do 20 tonami hrane. To je še vedno precej manj od potrebnih 600 tovornjakov na dan, ki bi po podatkih Ameriške agencije za mednarodni razvoj zadostovali za obvladovanje grožnje lakote.

Visoke cene in pomanjkanje dostave

Trgovci in prebivalci Gaze so se pritoževali, da je hrana, ki prihaja iz Izraela in Zahodnega brega, draga. Visoke cene so posledica dodatnih stroškov prevoza in dolgega čakanja na mejnih prehodih. Trije prebivalci Gaze so potrdili, da so videli pridelke s hebrejskimi oznakami na tržnicah, vendar so bile cene pogosto previsoke za revne in razseljene družine.

Vse dobavitelje in blago mora preveriti izraelska vojska, preden jim dovolijo vstop v Gazo. Distributerji iz Gaze srečajo tovornjake na prehodu Kerem Shalom, kjer vojska pregleda blago, preden ga dovolijo v enklavo. Na seznamu, ki ga je pridobil Reuters, je bilo naročenih 127 tovornjakov z lubenicami, limonami, jajci, mlekom, začimbami, rižem, testeninami, sladkorjem in drugimi izdelki.

Humanitarna kriza se nadaljuje

Čeprav je bila prepoved prodaje hrane preklicana, situacija v Gazi ostaja kritična. Humanitarni delavci opozarjajo, da ponovna odprava komercialnih pošiljk ni zadostna za reševanje krize. Pretok pomoči je še vedno omejen, dostava je draga in neenakomerno porazdeljena, predvsem v severnem delu Gaze, kjer so potrebe največje.

Abu Mustafa, prebivalec mesta Gaza in oče petih otrok, je izrazil zaskrbljenost nad pomanjkanjem raznolike hrane. “Tukaj je dovolj moke, drugega pa malo. In karkoli drugega obstaja, si večina ljudi ne more privoščiti,” je dejal.

[Vir: Reuters];

Portal24; Foto: Zajem zaslona