Izrael obsodil odločitev Slovenije o priznanju Palestine

Izraelsko zunanje ministrstvo je ostro obsodilo odločitev Slovenije, da prizna neodvisno palestinsko državo. Izraelski zunanji minister Israel Katz je v izjavi dejal, da je ta poteza “nagrada Hamasu za umore in posilstva”.

Odločitev slovenske vlade, da predlaga slovenskemu parlamentu priznanje palestinske države, nagrajuje Hamas za umore, posilstva, pohabljanje trupel, obglavljanje otrok ter krepi iransko os zla in škoduje tesnemu prijateljstvu med slovenskim in izraelskim narodom. Upam, da bo slovenski parlament to priporočilo zavrnil.

Israel Katz

Katz je poudaril, da priznanje Palestine krepi Iran, ki ga Izrael smatra za svojega sovražnika, ter škoduje “tesnemu prijateljstvu slovenskega in izraelskega naroda”. Izraelski zunanji minister je obenem izrazil upanje, da bo slovenski parlament zavrnil priporočilo, ko bo le to šlo v potrditev.

Spomnimo…

Slovenija bo Palestino priznala kot neodvisno državo

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep o priznanju Palestine, je po seji vlade sporočil premier Robert Golob. Kot je napovedal, naj bi državni zbor sklep potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

Predlog za priznanje Palestine je vlada obravnavala na današnji seji, zdaj pa sledijo še postopki v državnem zboru. Predlog ima široko podporo parlamentarnih strank, prav tako pa ga podpirata predsednica države Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Premier Robert Golob je pretekli teden napovedal, da bo vlada o priznanju Palestine odločala danes, čeprav predloga sklepa ni bilo na dnevnem redu seje. Ključni predstavniki vlade poudarjajo, da je Slovenija začela proces pridobivanja širšega soglasja evropskih držav za priznanje Palestine. Kljub temu ima Slovenija zamudo v primerjavi z Norveško, Španijo in Irsko, ki so Palestino formalno priznale v torek.

Golob je pojasnil, da vlada s priznanjem Palestine ne bo čakala tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu Gaze, kjer je Izrael izvedel več smrtonosnih napadov. Po njegovih besedah je priznanje le prva etapa pri iskanju dolgoročne rešitve izraelsko-palestinskega spora, Slovenija pa je kot odgovorna članica Varnostnega sveta Združenih narodov dolžna narediti vse za vzpostavitev trajnega miru na Bližnjem vzhodu…. več tukaj.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels