Izguba teže bi lahko močno upočasnila staranje možganov

Nove raziskave kažejo, da bi lahko prehod na prehrano z veliko sveže zelenjave in brez predelane hrane bistveno vplival na biološko starost možganov. Zdi se namreč, da sredozemska prehrana, bogata z zelenjavo, morskimi sadeži in polnozrnatimi žiti, upočasnjuje znake pospešenega staranja možganov, ki jih običajno opazimo pri debelih ljudeh.

Ni namreč nujno, da se naša starost v letih ujema z biološko starostjo organizma ali s počutjem in energijo, ki ju imamo. Če živimo nezdravo, se naše telo lahko stara hitreje kot mi. Nasprotno pa je biološko staranje, ki ga povzročajo stresni dogodki, lahko reverzibilno, je pokazala študija. Slednje pomeni, da bi bila boljša prehrana lahko ena najpreprostejših možnosti za izboljšanje fizičnega stanja.

Znanstveniki so posneli možgane 102 udeležencev v Izraelu, ki so sodelovali v večji klinični raziskavi. Možgane so skenirali pred začetkom študije in nato po 18 mesecih. Testirali so tudi delovanje jeter, raven holesterola in telesno težo. 

Preiskovanci so bili razdeljeni v tri skupine. Ena skupina je bila na sredozemski dieti z veliko oreščkov, rib in piščanca namesto rdečega mesa. Druga skupina je bila na sredozemski dieti z dodatki, kot je zeleni čaj. Tretja skupina pa je bila na dieti, ki temelji na smernicah zdravega prehranjevanja. 

Udeleženci so med kliničnim testiranjem v povprečju izgubili 2,3 kilograma. Znanstveniki so ugotovili, da so bili možgani udeležencev za vsak 1 odstotek izgubljene telesne teže po upoštevanju določene diete ali zdravstvenih smernic videti skoraj devet mesecev mlajši od njihove kronološke starosti.

Znaki upočasnjenega staranja možganov so bili povezani tudi z nižjimi ravnmi jetrne maščobe in izboljšanim lipidnim profilom. “Naša študija poudarja pomen zdravega načina življenja, ki vključuje manjšo porabo predelane hrane, sladkarij in pijač, pri ohranjanju zdravja možganov,” je povedal nevroznanstvenik Gidon Levakov z Univerze Ben-Gurion v Izraelu.

Na pozitivne spremembe so lahko vplivali tudi drugi dejavniki 

Opozoriti je treba, da je večina sodelujočih moških in da so izpolnjevali spletne ankete o svoji prehrani in življenjskem slogu, kar pomeni, da so nekateri podatki lahko precej subjektivni. Poleg tega rezultati te študije morda niso odvisni le od prehrane udeležencev.

Preiskovanci so namreč med raziskavo prejeli brezplačno članarino v telovadnici, tako da je nekaj vpliva imela tudi vadba. Prejšnje raziskave so pokazale, da dobre maščobe sredozemske prehrane delujejo na celični ravni. Prav tako so pokazale tudi razlike v tem, kdo uživa zdravstvene koristi prehrane, bogate s sredozemsko hrano.

Ljudje z visoko plačanimi službami in visoko izobrazbo, ki so si lahko privoščili obroke z visoko vsebnostjo rib in celih zrn, so v zdravju srca in ožilja opazili več izboljšav kot tisti z nizkimi dohodki. Tudi če so se diete držali enako. 

Raziskava z naslovom Učinek izgube teže po 18 mesecih poseganja v življenjski slog na starost možganov, ocenjena s funkcionalno povezanostjo v stanju mirovanja, je bila objavljena v reviji eLife. 

vir Foto: Pexels Portal24