Italijanski senatorji razpravljajo o dekriminalizaciji zlorabe oblasti

Italijanski senatorji bodo razpravljali o predlogu vlade, ki si prizadeva za dekriminalizacijo zlorabe oblasti. Ta poteza je sprožila napetosti v odnosih med Italijo in Evropsko unijo, saj se EU boji, da bi mafija lahko prodrla v javni sektor, poroča Guardian. Javni uslužbenci, vključno z župani in lokalnimi upravitelji, so bili doslej lahko obsojeni zaradi zlorabe položaja. Slednje vključuje izkoriščanje svojega položaja v korist drugih. Najvišja predpisana kazen za to dejanje je trenutno 4 leta zapora.

Minister za pravosodje Carlo Nordio trdi, da je definicija kaznivega dejanja preširoka. Omenjeno pa naj bi prestrašilo lokalne politike in javne uslužbence pred podpisovanjem projektov, kar povzroča gospodarsko škodo. Drugi, kot je odvetnik Giuseppe Inzerillo, pa opozarjajo, da bi dekriminalizacija odprla vrata mafiji in povezala politiko s organiziranim kriminalom.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije v Bruslju je izjavil, da bi dekriminalizacija vplivala na boj proti korupciji. Kaznivo dejanje zlorabe položaja obstaja v 25 od 27 držav EU, zato si želijo, da bi ga uvedli tudi v Italiji.

Situacija v Italiji je zelo specifična

Inzerillo poudarja, da je situacija v Italiji zelo specifična, saj se zakon pogosto uporablja v politične namene, ko se začnejo preiskave korupcije proti političnim tekmecem, zlasti v manjših mestih. Pojasnjuje: “Če župan mora objaviti razpis za gradnjo kanalizacije, bi lahko najboljšo ponudbo dobil od znanca, kar je v manjših krajih zelo pogosto. V tistem trenutku bi ga opozicijska stranka lahko prijavila oblastem, ker je želel favorizirati svojega znanca. Zaradi tega se številni župani in drugi uradniki preprosto izogibajo izvajanju javnih del iz strahu, da bi jih nasprotniki tožili zaradi zlorabe položaja.”

Poleg tega ima Italija velike težave z organiziranim kriminalom. Lani novembra je sodišče zaradi izsiljevanja in podkupovanja obsodilo več kot 200 članov hudodelskih združb. Preiskovalci so odkrili taktike, ki jih uporablja mafijska organizacija ‘Ndrangheta v Kalabriji za nadzor lokalne skupnosti, te taktike pa so vključevale fizične napade, izsiljevanje in korupcijo. Med obsojenimi so tudi državni uradniki, obsojeni zaradi zlorabe položaja.

Načrt za dekriminalizacijo je bil danes predstavljen senatu, zgornjemu domu italijanskega parlamenta. Senatorji bodo o njem morda glasovali že jutri. Skrb Evropske unije in različna mnenja o tem predlogu še naprej burijo duhove v Italiji.

vir; Foto: Freepik; Portal24