ISW: Rusija upa, da bo sesula ukrajinsko energetsko omrežje

V noči s 21. na 22. marec so ruske sile na Ukrajino, s ciljem destabilizacije ukrajinskega energetskega omrežja, izvedle obsežen zračni napad. Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je v svojem najnovejšem poročilu razkril, da je ta napad vključeval uporabo brezpilotnih letal in raket, ki so bile usmerjene na več kot 130 energetskih objektov po vsej državi. Med prizadetimi objekti je bila tudi največja ukrajinska hidroelektrarna, Dnipro, kar je predstavljalo najobsežnejši napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo od začetka ruske invazije.

Napad je bil del ruske strategije, ki izkorišča pomanjkanje ukrajinske zračne obrambe, z namenom povzročiti čim večje škode na energetski infrastrukturi Ukrajine. Napadi so pokazali, da Rusija ni odstopila od svojega cilja, da v hladnih zimskih mesecih prekine delovanje ukrajinskega električnega omrežja. Ukrajinski premier Denys Shmyhal je sicer v januarju 2024 zagotovil, da je energetski sektor stabilen in pripravljen na morebitne napade.

Pomanjkljivosti v ukrajinski obrambi

Obsežen napad 22. marca pa kaže na nadaljevanje ruskih prizadevanj za destabilizacijo Ukrajine, zlasti z namenom oviranja širitve ukrajinske obrambno-industrijske baze. ISW je opozoril, da kritično pomanjkanje raketnih sistemov zračne obrambe v Kijevu daje Rusiji dodatno priložnost za napade, ki bi lahko prekinili delovanje električnega omrežja. Ta pomanjkljivost v ukrajinski obrambi je še posebej zaskrbljujoča v luči poročanja Washington Posta, ki navaja, da bi pomanjkanje lahko prisililo Ukrajino v spremembo strategije obrambe, kar bi vodilo v sestrelitev le ene od petih raket.

Analitiki ISW so poudarili, da bo Rusija verjetno izkoristila to priložnost za nadaljevanje napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zlasti ob upoštevanju zamud pri zagotavljanju varnostne pomoči s strani Zahoda, ki bi lahko omejila ukrajinsko zmožnost zračne obrambe. Zmožnost Ukrajine, da obnovi svoje zaloge izstrelkov in ohrani stabilnost energetskega omrežja, je v veliki meri odvisna od nadaljevanja podpore ZDA, ki pa je trenutno ustavljena zaradi političnih zastojev v kongresu.

Ruski napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo ne le da predstavljajo takojšnjo grožnjo za ukrajinsko civilno in gospodarsko stabilnost, ampak tudi dolgoročno ogrožajo obnovo in razvoj države. Medtem ko se Ukrajina sooča s to neposredno in zapleteno grožnjo, mednarodna skupnost pozorno spremlja razvoj dogodkov, saj se ukrajinska vlada in njeni zavezniki trudijo najti rešitve za krepitev obrambe in zagotovitev nadaljevanja energetske varnosti.

[Vir: Kyiv Independent]; Portal24; Foto: Pexels