Kibernetski napad na Inštitut 8. marec: Zlorabljeno skoraj 100.000 elektronskih naslovov

Inštitut 8. marec je bil nedavno tarča obsežnega kibernetskega napada, v katerem je neznani storilec zlorabil elektronske naslove skoraj 100.000 posameznikov in organizacij. Po poročanju inštituta je bila glavna zloraba usmerjena v nepooblaščeno podpisovanje Peticije proti prikritim podražitvam.

Direktorica Inštituta 8. marec, Nika Kovač, je v odzivu poudarila, da se ne bodo pustili ustrahovati. “Gre za nov poskus utišanja, diskreditacije in spodkopavanja kredibilnosti našega dela,” je izjavila Kovačeva, po tem ko so začeli prejemati začudena sporočila posameznikov, ki trdijo, da niso podpisali nobene peticije.

Ob zaznavi napada je inštitut takoj ukrepal in sprožil ustrezne postopke za obravnavo incidenta. Ekipa IT strokovnjakov je hitro reagirala z nadgradnjami in ukrepi, ki so napad zaustavili, in potrdila, da so osebni podatki dejanskih podpisnikov peticije varni. Prav tako so začeli z odstranjevanjem lažnih podpisov iz peticije.

Strokovnjaki so ugotovili, da je za napadom skupina posameznikov, ki so zlorabili podatke več tisoč ljudi iz trenutno še neznanega vira, med katerimi so tudi slovenski elektronski naslovi brez povezave z inštitutom.

Ne spreglejte…

Napaka ministrstva? Vežnaver ostal lastnik majhne, a strateško pomembne parcele ob bodoči sodni palači

Sebastjan Vežnaver ostaja lastnik pomembne, čeprav majhne parcele, ki leži neposredno ob bodoči sodni palači, ki jo načrtuje ministrstvo za pravosodje. Parcela, velika vsega 35 kvadratnih metrov, se nahaja tik pred stranskim vhodom v razpadajočo stavbo, ki jo je ministrstvo pred kratkim pridobilo z namenom prenove in pretvorbe v sodno ustanovo. Kljub svoji majhnosti ima parcela strateški pomen, saj omogoča edini dostop do stranskega izhoda iz stavbe, poroča portal Necenzurirano… več tukaj.