antique bills business cash

IMF: Napovedi za svetovno gospodarstvo niso več tako slabe

Napovedi za svetovno gospodarstvo niso več tako slabe pravi direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Pri tem je izpostavila, da se bo ameriško gospodarstvo verjetno izognilo recesiji, Kitajska pa je odpravila stroge ukrepe za zatiranje covida.

Ocene IMF za leto 2023 “niso več tako slabe, a tudi dobre niso”, je dejala Kristalina Georgieva. Spomnila je, da IMF letos še vedno pričakuje upočasnitev gospodarske rasti in da inflacija ostaja zaskrbljujoča. 

“Trgi imajo razlog za večji optimizem. Končno namreč vidijo, da se bo ameriško gospodarstvo najverjetneje izognilo recesiji in da se Kitajska odpira. Kitajski potrošniki hitijo porabiti denar, ki so ga prihranili med pandemijo in karanteno,” je dejala vodja IMF.

Pozitivni dejavniki so po njenem mnenju prožni trgi dela v ZDA in EU, odpiranje Kitajske, “presenetljivo dobri rezultati centralnih bank, ki so zaostrile pogoje financiranja” in dejstvo, da inflacija končno slabi.

Toda centralne banke še niso zmagale v vojni, je opozorila Georgieva na svetovnem vrhu vlad.

Na vprašanje, ali bodo banke še naprej zaostrovale denarno politiko, je odgovorila, da IMF takšno politiko pričakuje letos, ocenjuje pa, da se ne bo razširila na večji del leta 2024.

Vir, Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Slovenija lahko izplačilo prvega obroka iz EU sklada za okrevanje pričakuje aprila

Izplačilo prvega obroka iz posebnega evropskega sklada za okrevanje in odpornost lahko Slovenija pričakuje šele aprila. To je pol leta po oddaji zahtevka. Zakaj takšen zamik?… več tukaj.