Hutiji v Rdečem morju morda potopili še eno ladjo

Organizacija za pomorske trgovske operacije Združenega kraljestva (UKMTO) je sporočila, da so jemenski Hutiji morda potopili še eno ladjo v Rdečem morju. Po poročanju Hutijev in drugih virov je bila ogrožena ladja Greek Tutor. Ladja je bila 12. junija zadeta z raketami in daljinsko vodeno ladjo, natovorjeno z eksplozivom, kar je povzročilo puščanje vode.

UKMTO je v svojem varnostnem poročilu zapisala: “Vojaški uradniki so poročali o opazovanih morskih odpadkih in olju na lokaciji, kjer se je po zadnjih informacijah nahajal Tutor.” Vodja ladje Tutor ni bil takoj dosegljiv za komentar, medtem ko je en član posadke, ki naj bi bil v strojnici, pogrešan.

Če se bo potrdila potopitev ladje Tutor, bo to že druga potopitev komercialne ladje s strani Hutijev od novembra. Hutiji trdijo, da so napadi izvedeni v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi. Zadnji primer vključuje potopitev britanske ladje Rubymar v Rdečem morju 2. marca, ki je bila približno dva tedna pred tem poškodovana v napadu Hutijev.

Poročilo UKMTO je prišlo teden dni po tem, ko so Hutiji hudo poškodovali ladjo Tutor, ladjo za prevoz premoga pod liberijsko zastavo, in ladjo Verbena, ki je plula pod zastavo Palau in prevažala lesene gradbene materiale. Mornarje z ladje Verbena so evakuirali, potem ko jim ni uspelo omejiti požara, ki je izbruhnil po napadu. Verbena zdaj lebdi v Adenskem zalivu in obstaja tveganje, da se bo potopila ali bo ponovno napadena.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik