Humanitarna pomoč Gazi se je v februarju prepolovila

V nedavnem poročilu, ki ga je objavila nemška tiskovna agencija DPA, so iz Združenih narodov sporočili zaskrbljujoče novice o drastičnem zmanjšanju količine humanitarne pomoči, dostavljene prebivalcem Gaze. V februarju se je količina dostavljene pomoči prepolovila v primerjavi s prejšnjim mesecem, kar še dodatno poslabšuje že tako obupne življenjske razmere dveh milijonov Palestincev.

Philippe Lazzarini, vodja Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), je izrazil globoko zaskrbljenost nad to situacijo. “Pomoč bi bilo treba povečati, ne zmanjšati, da bi se odzvali na ogromne potrebe,” je poudaril v izjavi na Platformi X. Lazzarini je izpostavil več ovir, ki preprečujejo učinkovito dostavo pomoči, vključno s pomanjkanjem politične volje, rednim zapiranjem prehodov in nezadostno varnostjo zaradi vojaških operacij ter razpadom civilnega reda.

Gaza je v tem mesecu povprečno prejela le 98 tovornjakov pomoči na dan, kar je očitno nezadostno za izolirani obalni pas, ki ga skupaj z Egiptom nadzoruje Izrael. Ta nadzor je še posebej strog od 7. oktobra, ko je Izrael začel s povračilnimi vojaškimi operacijami proti islamističnemu gibanju Hamas, ki vlada v Gazi. Lazzarini je izrazil prepričanje, da sta premirje in ukinitev obleganja Gaze ključna za omogočanje dostave življenjsko pomembnega blaga in komercialnega pretoka, ki sta bistvena za preživetje prebivalstva.

Konflikt v Gazi, ki ga je sprožil brezprecedenski napad Hamasa in z njim povezanih skupin 7. oktobra lani, je v južnem Izraelu terjal 1200 življenj. Izraelski odziv je bil sestavljen iz zračnih napadov in kopenske ofenzive, zaradi česar je 75 odstotkov prebivalcev Gaze, skoraj 1,7 milijona ljudi, notranje razseljenih. Zdravstveni sistem je na robu propada, mnogi pa so prisiljeni živeti v šotorih ali na ulicah.

[Vir: DPA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona