Humanitarna kriza v Gazi: Pomoč gnije na meji z Egiptom

Humanitarna kriza v palestinski enklavi Gaza se poglablja, saj zaloge hrane, ki čakajo na vstop iz Egipta, gnijejo zaradi zaprtja mejnega prehoda Rafa. Mejni prehod je zaprt že tretji teden zapored, kar je povzročilo poslabšanje lakote med prebivalci Gaze.

Rafa, ki je bila pred 6. majem glavna vstopna točka za humanitarno pomoč in komercialne zaloge, je bila zaprta po tem, ko je Izrael okrepil vojaško ofenzivo na meji v Gazi in prevzel nadzor nad prehodom s palestinske strani. Humanitarne operacije so zaradi vojaških dejavnosti močno ogrožene, kar potrjujejo tudi egiptovski uradniki, ki zahtevajo, da Izrael vrne nadzor nad prehodom Palestincem.

Medtem ko Izrael in ZDA pozivata Egipt, naj dovoli ponovno odprtje meje, se na cesti med egiptovsko stranjo prehoda in mestom al-Arish kopiči zaostanek pomoči. Voznik tovornjaka Mahmoud Hussein je povedal, da je njegovo blago na tovornjaku že mesec dni in se postopoma pokvari na soncu. Nekatera živila se zavržejo, druga pa se poceni razprodajo.

“Jabolka, banane, piščanec in sir, veliko stvari se je pokvarilo. Nekatere stvari so bile vrnjene in se prodajajo za četrtino svoje cene,” je povedal Hussein. “Žal mi je, da moram reči, da bodo čebulo, ki jo prevažamo, v najboljšem primeru pojedle živali zaradi črvov v njej.”

Humanitarna pomoč za Gazo

Humanitarna pomoč za Gazo se je začela dostavljati prek Rafe konec oktobra, dva tedna po začetku vojne med Izraelom in palestinsko skrajno skupino Hamas. Kljub temu pa so izraelske inšpekcije in vojaške dejavnosti v Gazi pogosto upočasnile pretok pomoči, količina, ki je dosegla 2,3 milijona prebivalcev Gaze, pa je bila daleč pod potrebami. Od 5. maja noben tovornjak ni prečkal Rafe, zelo malo pa jih je prečkalo bližnji izraelski prehod Kerem Šalom.

Khaled Zayed, vodja egiptovskega Rdečega polmeseca, je dejal, da je količina pomoči, ki čaka na severnem Sinaju, zelo velika, nekateri tovornjaki pa so obtičali že več kot dva meseca. “Nekateri paketi pomoči zahtevajo določeno temperaturo. Usklajujemo se s strokovnjaki za shranjevanje hrane in medicinskih pripomočkov,” je dejal. “Upamo, da se bo meja čim prej znova odprla.”

Nekaj hrane je bilo prodane po znižanih cenah

KSrelief, dobrodelna organizacija, ki jo financira Savdska Arabija, ima več kot 350 tovornjakov s predmeti, vključno s hrano in medicinskimi pripomočki, ki čakajo na prehod skozi Rafo. Zaradi nevarnosti gnitja so morali raztovoriti moko. “Pakiramo in pošiljamo, vendar moramo tudi ponovno preveriti. To je veliko breme,” je povedal generalni nadzornik skupine Abdullah Al Rabeeah.

Nekatera hrana je bila prodana po znižani ceni na lokalnem trgu na severnem Sinaju, kar je povzročilo zaplembo zalog gnilih jajc. Znotraj Gaze pa so se pojavili strahovi glede kakovosti zakasnjenih dostav hrane, ki so prispele pred zaprtjem Rafe ali prek drugih prehodov.

Palestinski zdravstveni in policijski uradniki, ki so včasih preverjali blago, ki prihaja v Gazo, tega med izraelsko ofenzivo niso mogli storiti. “Obstaja velik problem, saj je veliko blaga, ki vstopi v Gazo, neprimernega za ljudi in je nezdravo,” je dejal Ismail Al-Thawabta, direktor vladnega urada za medije v Gazi, ki ga vodi Hamas. “Zato je ministrstvo za zdravje izdalo opozorilo za ozaveščanje javnosti, da morajo ljudje blago pregledati, preden ga zaužijejo ali delijo s svojimi družinami.”

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: MORS