Hrvaška s trga umika ta parfum – povzroči lahko neplodnost!

Državni inšpektorat Republike Hrvaške s trga, zaradi potencialnih zdravstvenih tveganj za potrošnike, umika ženski parfum. Gre za toaletno vodo z imenom Arian pour femme, parfum Lotus Valley, ki ga proizvaja ameriško podjetje Avid International. Izdelek je prepoznaven po svoji temno vijolični steklenički kvadratne oblike z zlato obrobljenim plastičnim pokrovčkom, na katerem je z črnimi črkami napisano Lotus Valley.

Foto: Državni inšpektorat HR

Odpoklic se izvaja zaradi prisotnosti butilfenil metilpropionala, sestavine, znane tudi kot Lilial, ki ima prijeten cvetlični vonj. Ta kemikalija predstavlja kemično tveganje, saj so raziskave na živalih pokazale možno povezavo sestavine z neplodnostjo pri podganah. V skladu z ugotovitvami so bili vsi izdelki, ki vsebujejo to sestavino, od marca 2022 prepovedani v Evropski uniji.

Državni inšpektorat je ob objavi odpoklica izdal tudi fotografijo izdelka ter potrošnike pozval, naj prenehajo uporabljati omenjeno toaletno vodo. Potrošnike, ki so izdelek že kupili, so pozvali, da sledijo navodilom inšpektorata za varno ravnanje z izdelkom.

Toaletna voda Lotus Valley je le ena izmed mnogih dišav, ki so bile v zadnjem času umaknjene s trga zaradi strožjih regulativnih zahtev v zvezi z varnostjo kemičnih sestavin. Varnost potrošnikov ostaja prednostna naloga za regulativne organe, ki nadaljujejo s preverjanjem izdelkov na trgu.

[Vir: Miss mama]; Foto: Freepik (fotografija je simbolna); Portal24