Hrustljava in barvita: To so prednosti rumene paprike za vaše zdravje

Rumena paprika, nizkokaloričen, okusen in vitaminov bogat prigrizek, je odlična izbira za vse, ki skrbijo za svoje zdravje. Sladka paprika, ki spada v družino paprik, poleg živahne rumene barve prinaša tudi hrustljavost in bogat okus jedem. Primerna je za uživanje tako surova kot kuhana, odlično pa se poda k solatam, karijem in sendvičem.

Rumena paprika je vrsta sladke paprike z blagim, sladkim okusom. Spada v vrsto Capsicum annuum in je zaradi svoje živahne barve ter hrustljavosti pogost dodatek različnim jedem. Njena vsestranskost omogoča uporabo v solatah, ocvrtih krompirčkih, sendvičih in salsah, kjer doda barvo, okus in hranilne vrednosti.

Hranilna vrednost rumene paprike

Po podatkih ameriškega urada za hrano in zdravila 100 g rumene paprike vsebuje:

 • Voda: 92 g
 • Kalorije: 27
 • Beljakovine: 1 g
 • Maščoba: 0,21 g
 • Ogljikovi hidrati: 6,32 g
 • Vlaknine: 0,9 g
 • Kalcij: 11 mg
 • Železo: 0,46 mg
 • Magnezij: 12 mg
 • Fosfor: 24 mg
 • Kalij: 212 mg

Zdravstvene koristi rumene paprike

 1. Bogata z vitamini: Rumena paprika je odličen vir vitamina C, ki krepi imunski sistem, in vitamina A, ki izboljšuje vid. Po raziskavi, objavljeni v reviji Alchemy, rumena paprika vsebuje največ vitamina C med vsemi paprikami.
 2. Antioksidativne lastnosti: Rumena paprika vsebuje karotenoide in flavonoide, ki imajo protivnetne lastnosti in ščitijo pred kroničnimi boleznimi, kot so rak, bolezni srca in sladkorna bolezen.
 3. Prehranske vlaknine: Vlaknine v rumeni papriki pomagajo pri prebavi, preprečujejo zaprtje in zmanjšujejo tveganje za raka debelega črevesa.
 4. Nizka vsebnost kalorij: S samo 27 kalorijami na 100 g je rumena paprika idealen prigrizek za tiste, ki pazijo na težo.

Stranski učinki rumene paprike

Čeprav je rumena paprika zdrav dodatek k prehrani, lahko povzroči alergijske reakcije, prebavne težave ali težave zaradi ostankov pesticidov pri neekoloških različicah. Temu se lahko izognete s temeljitim pranjem ali izbiro ekološko pridelane paprike. Najbolje jo je uživati surovo, saj ohrani hrustljavost in sladek okus, primerna pa je tudi za različne načine kuhanja, kot so pečenje na žaru, praženje, dušenje ali pečenje.

Kako shraniti rumeno papriko?

Rumeno papriko hranite v hladilniku, neoprano v plastični vrečki, kjer bo zdržala 1-2 tedna. Za daljše shranjevanje jo narežite in zamrznite v nepredušni posodi ali vrečki.

Rumena paprika je bogat vir vitaminov in ponuja številne zdravstvene koristi, vključno s preprečevanjem prebavnih bolezni, izboljšanjem vida in krepitvijo imunskega sistema. Uživamo jo lahko surovo ali kuhano, dodajamo pa jo lahko različnim jedem za boljši okus in več hranilnih vrednosti.

[Vir: Health shots]: Portal24; Foto: Pexels