Gotovina ali kreditna kartica? Kaj je bolje uporabiti?

Če ljudi vprašate, kaj je za plačilo bolje: kartica ali gotovina?, boste dobili različne odgovore. Pri izbiri načina plačila je pomembno najprej upoštevati potrošniške navade. Če boste pozorni na to, kako in kdaj porabite svoj denar, boste ugotovili tudi, katera možnost je za vas najboljša.

Nakupovanje s kreditno kartico je pogosto bolj priročno kot plačevanje z gotovino, vendar ima v nekaterih situacijah uporaba gotovine več prednosti. Oba načina plačila imata prednosti in slabosti.

Gotovina

Tudi v današnjem digitalnem svetu ima gotovina še vedno svoje mesto. Po eni strani je gotovina splošno sprejeta, vključno s številnimi malimi podjetji, ki sploh ne sprejemajo kreditnih kartic. Prav tako je praktična v določenih situacijah, ko so čakalne vrste za gotovino krajše in hitrejše. 

Plačilo v gotovini vam lahko prinese tudi boljšo ponudbo. Nekateri manjši trgovci in ponudniki storitev strankam, ki plačujejo z gotovino ponujajo popuste. 

Gotovina vam lahko tudi pomaga, da se boste držali proračuna. Če se odločite porabiti fiksen znesek na teden, boste morda lažje ostali znotraj svojega limita tako, da dvignete ta znesek v gotovini in plačujete samo z gotovino.

Seveda ima gotovina svoje slabosti. Za začetek je preprosto prenašanje gotovine lahko tvegano, znano pa je, da je gotovino enostavno izgubiti in jo je zelo težko izslediti, če jo izgubite ali vam jo ukradejo. Prav tako ne morete vedno uporabiti gotovine kot plačilno sredstvo. Kreditne kartice ponujajo ugodnosti, ki jih gotovina preprosto ne more, kot so spletno nakupovanje in rezervacije letov, hotelov in podobno.

Kreditne kartice

Čeprav je gotovina še vedno priljubljena in uporabljana, imajo kreditne kartice številne prednosti. Na primer, medtem ko je gotovina še vedno najbolj sprejeta oblika plačila, so kreditne kartice zdaj sprejete skoraj povsod, vključno z nekaterimi podjetji, ki so popolnoma brezgotovinska.

Kreditne kartice so tudi vodilne, ko gre za varnost. Dandanes so kreditne kartice bolje zaščitene kot nekoč, od ukradenega ali izgubljenega denarja pa se lahko le poslovite. 

Po drugi strani kreditne kartice zahtevajo disciplino. Če vsak mesec porabite več, kot si lahko privoščite vrniti, si lahko nakopljete precej dolga. Ko se prištejejo obresti na nakup, se lahko stroški dvignejo precej nad prvotno nakupno ceno.

Zaključek

Navsezadnje ni nobenega pravega odgovora za izbiro gotovine namesto kreditnih kartic. Obstaja čas in prostor tako za gotovino in kredit. Vsak način plačila ima svoje prednosti in slabosti in noben ni popoln za vsako vrsto nakupa.

Če nimate težav s plačevanjem s karticami, so kreditne kartice zagotovo odličen način za večino nakupov. Ponujajo najboljšo zaščito pred goljufijami, nagrade za vaše nakupe in dodatne ugodnosti, kot sta zaščita nakupa in možnost pridobivanja kredita.

Hkrati pa je vedno dobro imeti pri roki vsaj nekaj denarja. Lahko se namreč znajdete v podjetju, ki ne sprejema kartic ali pa se čitalci kartic pokvarijo. 

vir Foto: Pexels