Googlovih 25 let: Od raziskovalnega projekta do svetovnega velikana

Prihodnji ponedeljek bo Google praznoval 25. obletnico delovanja. Svetovno znani iskalnik se je rodil konec devetdesetih let prejšnjega stoletja kot akademski projekt na univerzi Stanford in je plod doktorskih študentov Larryja Pagea in Sergeja Brina. V svoji sobi v študentskem domu sta domiselno oblikovala nov algoritem iskalnika, imenovan “PageRank”. Ta algoritem je spletna mesta razvrščal glede na število zunanjih povezav, ki so vodile nanje. Njegova učinkovitost je presegla dosedanje algoritme in je Google izstrelila na vrh priljubljenosti iskalnikov.

Najnovejši podatki iz prejšnjega meseca kažejo, da Google prevladuje na svetovnem trgu z impresivnim 92-odstotnim deležem. Za primerjavo, njegov najbližji tekmec, Bing, ima le 3 odstotke trga, Yahoo pa le nekaj več kot 1 odstotek.

Poimenovanje “Google” izhaja iz matematičnega izraza “googol”, ki označuje število 1, ki mu sledi 100 ničel. Ime ustrezno odraža prizadevanja ustanoviteljev za sistematično razvrščanje velikih količin podatkov.

Obsežna analiza trendov iskanja je pokazala, da je bila najbolj iskana kategorija ljudje, ki je vključevala znane osebnosti in politike, kar 38 odstotkov vseh iskanj. Med pomembnimi osebnostmi v tej kategoriji so bili Britney Spears, Michael Jackson, Nelson Mandela, Donald Trump in kraljica Elizabeta II.

Druga najpogostejša kategorija so bili tehnološki izdelki s 27 primeri. Reprezentativni primeri iz te kategorije vključujejo platforme in naprave, kot so Myspace, Facebook, Applov iPhone, Pokemon Go in Zoom.

Športni dogodki so bili tretja najpogostejša kategorija s 15 primeri. V tej kategoriji je prevladovalo več svetovnih prvenstev v nogometu, turnirjev lige NBA in precejšnje število odmevnih tekem v kriketu.

Druga pomembna kategorija so bile naravne nesreče in nesreče z osmimi primeri. Ta kategorija je vključevala dogodke, kot so orkan Katrina, cunami leta 2005, izbruh ebole, izginotje letala Malaysia Airlines 370 in pandemija COVID-19.

Razvedrilo, ki vključuje filme, televizijske oddaje in pesmi, je zabeležilo sedem primerov. V tej kategoriji so bili med drugim Harry Potter, Matrica, Ameriški idol, Gangnam Style in Črni panter.

Druga pomembna iskanja so vključevala pojave in dogodke, kot so Ice Bucket Challenge, lokacije, kot so Pariz, rezultati volitev, igra Wordle in geopolitični dogodki, povezani z Ukrajino.

Vir Foto: Pixabay