Google na Gemini AI uvaja omejitve poizvedb glede volitev

Google je nedavno napovedal uvedbo omejitev za poizvedbe, povezane z volitvami, ki jih obravnava njegov model umetne inteligence (AI), imenovan Gemini. V luči prihajajočih splošnih volitev v Indiji v letu 2024, ki naj bi se odvijale v naslednjih mesecih, je tehnološki gigant izrazil svojo zavezanost k zagotavljanju visokokakovostnih informacij in izboljšanju zaščite pred dezinformacijami.

V objavi na spletnem dnevniku, je Googlova indijska ekipa poudarila, da so zaradi obilice previdnosti pri tako pomembni temi začeli z uvajanjem omejitev glede vrst poizvedb, povezanih z volitvami, na katere bo Gemini dal odgovore. Podjetje je izrazilo svojo resnost do naloge zagotavljanja kakovostnih informacij in nenehnih prizadevanj za izboljšanje svojih varnostnih ukrepov.

Verodostojne informacije

Poteza sledi Googlovi napovedi iz decembra, ko je podjetje izjavilo, da namerava omejiti določene poizvedbe, povezane z volitvami, za svoje modele umetne inteligence in generativne funkcije AI v iskanju, s posebnim poudarkom na volitvah v ZDA. Februarja je podjetje razširilo te omejitve tudi na poizvedbe, povezane z volitvami v Evropski uniji, s ciljem zmanjšati tveganje za širjenje dezinformacij pred številnimi volitvami, ki se bodo odvijale po svetu v letu 2024.

Google je obljubil, da bo v svojem iskalniku in na YouTube “povzdignil verodostojne informacije”, in sicer da bi ljudem olajšal dostop do ključnih informacij o volitvah in glasovanju. Podjetje je prav tako predstavilo svoja prizadevanja za pomoč pri prepoznavanju vsebine, ustvarjene z umetno inteligenco, vključno z razkritji oglasov in oznakami vsebine, da bi se spoprijelo z izzivi dezinformacij, ki lahko vplivajo na volitve v več desetih državah v letu 2024.

Poleg tega je Google prejšnji mesec začasno ustavil sposobnost Gemini programa za ustvarjanje slik ljudi, kot odziv na kritike, ki so se pojavile glede pristranskosti nekaterih odzivov modela, tako v slikovnem kot besedilnem formatu. Ta korak odraža širši trend v tehnološki industriji, kjer podjetja, kot je Meta, napovedujejo vzpostavitev centrov za boj proti dezinformacijam pred ključnimi političnimi dogodki, kot so volitve v Evropski parlament junija letos.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels