Gaza: Nevladne organizacije kritizirajo pomoč iz zraka

Nevladne organizacije so izdale nujen poziv k trajni prekinitvi ognja v konfliktni regiji Gaze. Organizacije so izpostavile, da trenutna mednarodna prizadevanja za pomoč prebivalstvu skozi zračne in morske poti niso dovolj in služijo predvsem kot iluzija dejanskega napredka. Odmeva predvsem kritika 24 vodilnih organizacij za človekove pravice, vključno z Amnesty International, Action Aid International in Oxfam. Organizacije trdijo, da zračne in morske dostave humanitarne pomoči ne morejo nadomestiti neposrednega in neoviranega dostopa do potrebnih prek kopenskih prehodov. Poudarjajo, da bi morale države svojo pozornost in vire usmeriti v doseganje dolgoročne prekinitve ognja in zagotovitev varnega dostopa do humanitarne pomoči za palestinsko prebivalstvo.

Obtožbe letijo na države, ki se po mnenju nevladnih organizacij “skrivajo” za rešitvami, kot so pomoč iz zraka in odprtje morskih koridorjev, da bi s tem ustvarile vtis zadostne podpore Gazi, medtem ko v resnici ne naslavljajo korenin problema. Po petih mesecih vojne Gazo pesti kriza lakote, ki je že terjala življenja. Zdravstveno ministrstvo v Gazi je prejšnji teden poročalo o smrti najmanj 20 ljudi. Večinoma naj bi umrli zaradi podhranjenosti in dehidracije, v bolnišnicah severne Gaze. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je potrdila tragične izgube življenj, vključno z desetimi otroki, ki so umrli zaradi lakote.

Napadi na tovornjake s pomočjo

Izraelske sile pa so bile tarča obtožb, da preprečujejo dostavo pomoči in napadajo konvoje, ki skušajo dostaviti nujno potrebno pomoč. Izrael zavrača obtožbe o blokadi humanitarne pomoči in krivdo prelaga na organizacije Združenih narodov zaradi zamud pri distribuciji pomoči. Varnostne razmere v regiji še naprej slabšajo, še posebej na severu. Palestinci in tolpe so tam namreč napadli tovornjake s pomočjo, zato so bile nekatere humanitarne organizacije začasno ustaviti dobavo pomoči.

Zahodne države in organizacije so za pomoč Gazi povečale svoja prizadevanja za dostavo hrane. Združene države Amerike so izvedle tudi svojo prvo dostavo pomoči v začetku meseca. Španska ladja pa je v torek iz Cipra odplula s 200 tonami moke in riža za Palestince, ki živijo v Gazi. Slednje predstavlja preizkus možnosti odprtja morskega koridorja za oskrbo tega ozemlja s pomočjo. Kljub temu pa nevladne organizacije kritizirajo ta prizadevanja. Menijo namreč, da to še zdaleč ni dovolj za zadovoljitev potreb 2,3 milijona ljudi, ki živijo v težkih razmerah. Po njihovem mnenju se letala s padali, ki lahko dostavijo le nekaj ton hrane, ne morejo primerjati s konvoji tovornjakov, ki lahko prepeljejo približno 100 ton “reševalne pomoči”.

Poleg tega nevladne organizacije poudarjajo, da konvoji omogočajo boljše zagotavljanje, da je pomoč ustrezno dodeljena tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Kljub priznanju, da je vsaka pomoč za Gazo v trenutnih razmerah dragocena, skupine izražajo bojazen, da bi vzpostavljanje “nevarnih precedensov”, kot so spusti pomoči iz zraka, lahko dolgoročno degradiralo humanitarni dostop prek kopnega in podaljšalo trajanje konflikta. Ta strah je še povečala tragična smrt petih otrok prejšnji teden, ki so bili ubiti med poskusom pridobitve pomoči, spuščene iz neidentificirane države, ko so se ljudje množično podali proti padajočim paketom.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona