Francija: 250 milijonov evrov kazni za Google

Francoski regulator za konkurenco je Googlu izrekel kazen v višini 250 milijonov evrov. Tehnološkega velikana so obtožili kršitve avtorskih pravic medijskih založnikov. Posebna pozornost je bila namenjena uporabi vsebin za “poučevanje” Googlovega AI chatbota Barda brez ustreznega dovoljenja.

Skupina francoskih medijskih hiš, med njimi tudi prestižna tiskovna agencija Agence France-Presse (AFP), je že pred leti opozorila na Googlovo nepooblaščeno uporabo njihovih spletnih vsebin. Ta praksa je po mnenju založnikov predstavljala jasno kršitev njihovih avtorskih pravic.

Spor, ki je bil začasno rešen leta 2022 s plačilom kazni v višini 500 milijonov evrov po preiskavi francoskega regulatorja konkurence Autorité de la Concurrence, je z novo kaznijo ponovno pridobil na teži. Regulator je ugotovil, da je Google prekršil štiri od sedmih zavez iz prejšnje poravnave, med drugim tudi obveznost dobrih veri pogajanj z založniki in zagotavljanja preglednih informacij.

Google se je v okviru prejšnje poravnave zavezal, da ne bo izpodbijal ugotovljenih dejstev in predlagal ukrepe za odpravo spornih praks. Kljub temu je francoski regulator je pri tem še posebej izpostavil Googlov AI chatbot Bard, ki je bil lansiran leta 2023. Podjetje je obtoženo, da je chatbota usposabljalo z vsebinami medijskih hiš in tiskovnih agencij brez predhodnega obveščanja ali soglasja vpletenih strani.

Francoska podružnica Googla se na prošnjo za komentar s strani Reutersa ni takoj odzvala. Kazen sovpada s prizadevanji številnih založnikov, piscev in medijev po svetu, ki želijo omejiti prakso avtomatiziranega zbiranja podatkov prek umetne inteligence brez dovoljenja in brez ustreznega nadomestila. V podobnem kontekstu je New York Times lani vložil tožbo proti Googlovemu konkurentu Microsoftu in OpenAI, ustvarjalcu platforme ChatGPT. Obtožili so ju nepooblaščene uporabe svojih člankov za usposabljanje chatbotov.

[Vir: Reuters]; Foto: Pexels; Portal24