Finska zaradi povečanega pritoka migrantov podaljšuje zaprtje mej z Rusijo

Finska je napovedala, da bo “do nadaljnjega” podaljšala zaprtje svojih mejnih prehodov z Rusijo, ki se nahajajo na 1340 kilometrov dolgi kopenski meji. Ta ukrep sledi po nenavadno visokem pritoku prosilcev za azil iz Rusije, zaradi česar je Finska že konec lanskega leta sprejela odločitev o zaprtju. Prvotni rok za ponovno odprtje mejnih prehodov, ki je bil določen za 14. april, je zdaj podaljšan za nedoločen čas.

Odločitev je bila objavljena na uradni strani finskega notranjega ministrstva, kjer so pojasnili, da je razlog za podaljšanje zaprtja skrb pred vstopom migrantov brez potrebnih dokumentov iz Rusije. Notranje ministrstvo je izpostavilo, da “Rusija uporablja instrumentalizirane migracije proti Finski,” in opozorilo na verjetnost, da se bo ta trend nadaljeval.

Povečan prihod migrantov brez ustreznih dokumentov ali vizumov

Povečan prihod migrantov brez ustreznih dokumentov ali vizumov je Finska zabeležila v zadnjih treh mesecih, ko je država uradno postala članica zveze NATO. Večina teh migrantov, ki prihajajo predvsem z Bližnjega vzhoda in iz Afrike, je na Finskem zaprosila za azil.

Vlada premierja Petterija Orpa je v odziv na te razmere večkrat podaljšala zaprtje kontrolnih točk in Rusijo obtožila namernega pošiljanja migrantov preko običajno močno zastraženega mejnega območja, ki služi tudi kot zunanja meja EU na severu. Kremelj je te obtožbe zanikal in izpostavil nezainteresiranost finske vlade za dialog o mejnih vprašanjih.

Poleg kopenskih mejnih prehodov, ki so zaprti od 15. decembra, je finska vlada napovedala tudi zaprtje treh pomorskih kontrolnih točk s 15. aprilom, ob tem pa ohranila odprto jugovzhodno železniško kontrolno točko za tovorne vlake v Vainikkali. Kljub tem ukrepom lahko migranti še vedno zaprosijo za azil na finskih letališčih in v pristaniščih, ki so del schengenskega območja brez potnih listov EU.

Finska, ki predstavlja zunanjo mejo EU na severu in je pomemben del severovzhodnega krila NATO, s temi ukrepi želi zavarovati svoje meje pred nedovoljenim prehodom migrantov, obenem pa ohranja možnosti za zakonito iskanje azila.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikipedia/Repovesi