Fides v četrtem tednu stavke: V ospredju preklici soglasij za nadurno delo

V zdravstvenih ustanovah po Sloveniji je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vstopil v četrti teden splošne stavke. Stavkajoči zdravniki so se ponovno zbrali na stavkovnih zborih, ki so potekali v več zdravstvenih ustanovah.

Potek stavke se v zadnjem času ni bistveno spremenil. Pomembna sprememba se obeta v marcu, ko bodo začeli veljati številni preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo. Po besedah sindikalne zaupnice Fidesa v Splošni bolnišnici Celje, Mateje Grat, je podpora stavki visoka od začetka, prihajajo pa še dodatni preklici soglasij.

Doslej je bilo v povprečju preklicanih 26 odstotkov operacij in pet odstotkov pregledov. Število preklicev soglasij zdravnikov za nadurno delo se nenehno povečuje, saj je do konca januarja vložila 177 preklicev, zdaj pa posamezni zdravniki preklice vlagajo sami. V Splošni bolnišnici Celje bodo preklici začeli veljati 1. marca.

Sindikalna zaupnica Mateja Grat poudarja, da ni primerno, da bi se zdravniki premislili in umaknili preklic soglasja za nadurno delo. Glede na napovedi nekaterih vodstev bolnišnic, da bodo zdravnikom umaknili soglasja za delo pri drugih izvajalcih, je Grat izrazila strinjanje. Vendar pa je izpostavila, da se Splošna bolnišnica Celje za ta korak ni odločila. Če pa drugi izvajalci ne bodo prišli na delo v celjsko bolnišnico, bi se delo pri njih v treh dneh ustavilo, je opozorila.

Vlada in Fides na pogajanjih z novimi predlogi, mediji izključeni iz komunikacije

Danes sta se predstavnika vlade in sindikata Fides ponovno srečala na pogajanjih glede stavke zdravnikov, ki je začela 15. januarja. Oba sogovornika sta prinesla nove predloge, ki bodo predmet nadaljnjih razprav.

Predsednik Fidesa, Damjan Polh, je ob tem poudaril, da bodo do končnega dogovora medijsko tiho: “Do takrat medijsko ne bomo komunicirali, vsebinske zadeve bomo skušali reševati za mizo in strpno priti do zaključkov.”… več tukaj.

vir; Foto: Freepik; Portal24