Evropski trg preplavile poceni kitajske pnevmatike

V zadnjem času Evropa doživlja pravi naval poceni pnevmatik iz Kitajske, situacijo, ki bi lahko kmalu imela resne posledice za domačo industrijo pnevmatik. Znani po svojih finančno ugodnih avtomobilskih modelih, kitajski proizvajalci zdaj širijo svoj vpliv na trg pnevmatik, kar postavlja pod vprašaj prihodnost evropskih proizvajalcev.

Proizvodni stroški

Razlika v proizvodnih stroških je očitna in znatna. Po podatkih, ki jih navaja Automobilwoche, znašajo stroški izdelave pnevmatik na Kitajskem med 45 in 85 evri, medtem ko v Evropi, Severni Ameriki, na Japonskem in v Koreji ti stroški presegajo prag 100 evrov, dosegajoč vrednosti med 100 in 120 evri. Ta cenovna prednost omogoča kitajskim proizvajalcem, kot so ZC Rubber, Sailun Jinyu Group, Shandong Linglong Tire in Double Star Group, da ponudijo svoje izdelke po znatno nižjih cenah, ne da bi pri tem sklenili kompromis pri kvaliteti.

Zaradi svoje finančne privlačnosti in agresivne ekspanzije na globalnih trgih, kitajski proizvajalci pnevmatik že posedujejo približno 10 odstotkov tržnega deleža. Ob tem pa El Pais opozarja, da bi lahko zaradi ogromne razlike v proizvodnih stroških kitajski proizvajalci pnevmatik v prihodnje zabeležili še močnejšo rast.

Evropska odzivnost

Situacija je že pritegnila pozornost Evropske komisije, ki v luči podobnih izzivov pri električnih vozilih, razmišlja o uvedbi retroaktivnega carinjenja kitajskih izdelkov. To bi lahko predstavljalo prvi korak k zaščiti domače industrije pred poplavo poceni uvoženih gum, ki bi lahko ogrozile evropska podjetja in delovna mesta.

Kitajska ekspanzija na evropski trg pnevmatik sproža zaskrbljenost glede prihodnosti domačih proizvajalcev. Z znatnimi razlikami v proizvodnih stroških in agresivno cenovno politiko kitajskih podjetij se Evropa sooča z resničnim izzivom, kako zaščititi svojo industrijo in hkrati zagotoviti konkurenčnost na globalnem trgu. Odgovor Evropske komisije na te izzive bo ključnega pomena za usodo evropske gumarske industrije.

Portal24; Foto: Pexels

Za celoten članek kliknite: https://portal24.si/evropski-trg-preplavile-poceni-kitajske-pnevmatike/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=evropski-trg-preplavile-poceni-kitajske-pnevmatike