Evropski komisar: Bosta koalicijski stranki vendarle podprli Tomaža Vesela?

V procesu imenovanja novega evropskega komisarja iz Slovenije se je Tomaž Vesel, predstavljen kot kandidat stranke Svoboda pred približno mesecem dni, srečal s predstavniki Socialnih demokratov (SD) in stranke Levica. Medtem ko SD napoveduje podporo Veselu, se Levica še odloča.

Socialni demokrati, ki so imeli priložnost slišati Vesela na sestanku, so svojo podporo njegovi kandidaturi javno izrazili. “Socialni demokrati si želimo, da je postopek za imenovanje komisarja čim bolj transparenten in vključujoč,” je poudarila Meira Hot, podpredsednica SD. Po njenih besedah je za Slovenijo ključno, da ima kandidat široko politično soglasje. “Imeli smo zelo informiran, vključujoč razgovor in sklep je enoten: Socialni demokrati podpiramo kandidaturo Tomaža Vesela za komisarja Evropske komisije,” je dodala Hot.

Po drugi strani pa Levica ostaja previdna v svojih napovedih. “Pogovor je bil konstruktiven, njegove reference poznamo iz obdobja delovanja na mestu predsednika Računskega sodišča. O nadaljnjih stvareh pa se bomo zelo konkretno lahko pogovarjali v času po evropskih volitvah, ko bo tudi znana razdelitev resorjev,” je izpostavila Asta Vrečko, koordinatorica Levice in ministrica za kulturo. Po njenih besedah je pomembno, da kandidati za mednarodne funkcije uživajo široko politično podporo.

Ključne odločitve o imenovanju bodo sprejete šele po evropskih volitvah

Ključne odločitve o imenovanju bodo sprejete šele po evropskih volitvah, ko bo znana tudi razdelitev resorjev, ki naj bi pripadli Sloveniji. Levica trenutno ne izraža preferenc glede specifičnega resorja, saj menijo, da je vsak resor v danih okoliščinah pomemben.

Vesel je ob tem izrazil hvaležnost za podporo, ki jo je že prejel od SD, in optimizem glede nadaljnjega postopka. “Za Slovenijo je pomembno, da tudi na simbolni ravni pokaže enotnost, kajti samo tako je mogoče dobiti pomembnejše resorje. Tudi država je močnejša, če pokaže enotnost,” je povedal Vesel. Ob tem je dodal, da je pripravljen vzpostaviti stik tudi s strankami opozicije, če bo to potrebno za dosego politične enotnosti.

Slovenska vlada bo uradno kandidaturo predlagala po pridobitvi mnenja pristojnega delovnega telesa Državnega zbora, odgovornega za evropske zadeve. Čeprav mnenje ni zavezujoče za vlado, je to ključen korak v postopku. Predstavitev in zaslišanje kandidata bosta sledila v pristojnih odborih Evropskega parlamenta v Bruslju, končno odločitev o komisiji kot celoti pa bo sprejel Evropski parlament na plenarnem zasedanju.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona