Evropske volitve: Evropska ljudska stranka obdržala večino

Evropska ljudska stranka (EPP), ki združuje desnosredinske stranke, socialdemokrate in liberalce, je obdržala večino v novem sklicu Evropskega parlamenta, kažejo prvi začasni izidi evropskih volitev, ki so se končale nocoj.

Po delnih izidih bo EPP imela 189 poslancev, socialdemokrati (S&D) 135, liberalci (Renew) pa 80 poslancev. Te tri največje politične skupine bodo imele po začasnih izidih 404 poslance, kar je nekoliko manj kot v prejšnjem sklicu, ko so jih imeli 417. Novi sklic Evropskega parlamenta bo štel 720 poslancev, za izvolitev predsednika komisije pa je potrebna nadvečina, to je 361 poslancev.

Glasovanje ni vedno disciplinirano

Vendar poslanci Evropskega parlamenta ne glasujejo vedno disciplinirano in nekateri glasujejo proti večini v svojih poslanskih skupinah. Leta 2019 je Ursula von der Leyen za izvolitev predsednice komisije imela večino le devetih glasov, čeprav so tri največje stranke, ki so podprle njeno izvolitev, imele prepričljivo večino 417 poslancev v parlamentu, ki je takrat štel 705 poslancev.

Desne stranke, zbrane v klubu Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), bodo imele po začasnih izidih 72 poslancev, tri več kot v prejšnjem sklicu. Desni poslanski klub Identiteta in demokracija (ID) bo imel 58 poslancev, devet več kot prej. Zeleni so z 71 poslancev padli na 52. Skrajna levica bo imela 36 poslancev, en mandat manj kot doslej.

Novi poslanci in neodvisni

Skupina strank, ki se prvič podajajo v Evropski parlament oziroma za katere še ni znano, v katero skupino bodo prišle, ima 52 poslancev. Med njimi so tudi predstavniki Alternative za Nemčijo (AfD), ki je bila nedavno izključena iz skrajno desnega kluba ID. Po začasnih izidih bo neodvisnih poslancev 46, kar je manj kot doslej, ko jih je bilo 62.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: EU parlament/Wikimedia