Evropska komisija napoveduje padec inflacije na 2,2 odstotka

Evropska komisija je danes objavila optimistične napovedi za gospodarstvo EU, in sicer s pričakovanji, da se bo inflacija v letu 2024 znižala na le 2,2 odstotka. Ta napoved sledi težavnemu letu, ko so cene surovin, vključno s surovo nafto, poskočile, kljub temu pa Komisija pričakuje, da se bo inflacija letos več kot prepolovila na 2,7 odstotka, potem ko je v prejšnjem letu dosegla vrh pri okoli 10 odstotkov.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je poudaril, da kljub “dvema vojnama, ki še naprej divjata nedaleč od doma”, obstaja vzrok za optimizem, z napovedjo rasti BDP za 1 odstotek letos. Prav tako je izpostavil povečana negativna tveganja, ki bi lahko vplivala na gospodarske napovedi.

Zaradi prihajajočih evropskih volitev, ki bodo junija, je boj proti inflaciji postal ključno vprašanje med volivci. Po podatkih Euronewsa, več kot dve tretjini Evropejcev meni, da bi to moralo biti prednostna naloga. V luči tega je Evropska centralna banka odgovorila z rekordnimi dvigi obrestnih mer in napovedala, da bo njena politika ostala restriktivna “dokler bo potrebno”.

Kljub naraščajočim cenam energije, so umirjeni trgi hrane in drugih izdelkov pomagali ublažiti inflacijske pritiske. Komisija dodaja, da je gospodarstvo EU lani ustvarilo dva milijona delovnih mest in napoveduje, da bo gospodarska rast v letu 2025 dosegla 1,6 odstotka, kar je hitreje od Japonske in Združenega kraljestva, a počasneje od ZDA.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik