Evropska komisija bo proti Madžarskemu “Zakonu o suverenosti” sprožila pravni postopek

V luči nedavnih dogodkov je Evropska komisija v sredo napovedala začetek pravnega postopka proti Madžarski zaradi spornega “zakona o suverenosti”. Madžarski parlament je zakon sicer sprejel sredi decembra. Zakon, ki ga je stranka premiera Viktorja Orbána močno podprla, državi omogoča, da preiskuje in potencialno zapre posameznike in organizacije, obtožene ogrožanja državne suverenosti, z možnimi zapornimi kaznimi do treh let.

Premier Orbán trdi, da je zakon ključen za zaščito Madžarske pred nelegitimnim političnim vmešavanjem, a kritiki vidijo v njem orodje za utišanje opozicije in nadzor civilne družbe. Zakon ustanavlja “Urad za obrambo suverenosti”, ki ima pravico zbirati informacije o posameznikih in skupinah, financiranih iz tujine, ter predstavlja potencialno grožnjo politični neodvisnosti in volilnim procesom na Madžarskem.

Obsežna pooblastila urada in odsotnost sodnega nadzora nad njegovimi odločitvami so povzročila alarm med neodvisnimi novinarji in predstavniki civilne družbe. Omenjeni se bojijo, da bodo postali tarče zaradi nesoglasij z vlado.

Zakon krši temeljne vrednote EU

Evropska komisija je izrazila resne skrbi. Trdijo namreč, da zakon krši temeljne vrednote EU, vključno z načeli demokracije, pravico do zasebnosti, varstvom osebnih podatkov, svobodo izražanja in združevanja ter pravico do poštenega sojenja. Madžarska ima zdaj dva meseca časa, da odgovori na obtožbe Komisije, ki je sprožila uradni postopek za ugotavljanje kršitev. Postopek je tudi prvi korak, ki lahko vodi do sodnih postopkov in finančnih kazni s strani Sodišča EU.

Razvoj dogodkov sledi nedavnemu spopadu med Budimpešto in Brusljem. “Spopad” je vrhunec dosegel na vrhu EU, kjer je Orbán, po intenzivnih pritiskih s strani evropskih voditeljev, umaknil svoj veto na financiranje za Ukrajino. V zameno za umik veta, Orbán zahteva sprostitev zadržanih sredstev EU za Madžarsko. Evropska komisija pa slednje pogojuje z izpolnjevanjem določenih “mejnikov” za izboljšanje pravne države.

Dogajanje nakazuje na nadaljevanje napetih odnosov med Madžarsko in Evropsko unijo, osredotočenih na vprašanja demokracije, pravne države in mednarodnih odnosov.

vir; Foto: Freepik; Portal24