Evropa v primežu ekstremnih vročinskih valov: Temperature presegajo 40°C

Evropa se v zadnjih tednih sooča z vročinskimi valovi. Temperature v srednji in južni Evropi so namreč dosegle skoraj 40 stopinj Celzija. Evropejci so tako deležni vremenskih opozoril, gozdnih požarov in celo taljenja pločnikov v mestih.

Od Italije do Romunije oblasti opozarjajo prebivalce, naj bodo previdni, pijejo veliko vode in se izogibajo izhodu v najbolj vročih urah dneva. Italijanske oblasti so razglasile rdeči vremenski alarm v sedmih mestih, vključno z Rimom in Trstom. Vlaga vročinske razmere še dodatno poslabša, kar vpliva tako na zdrave ljudi kot na tiste z zdravstvenimi težavami.

Strokovnjaki opozarjajo, da so poletni vročinski valovi vse pogostejši in intenzivnejši. Letos so temperature rekordno visoke že 13 mesecev zapored. Mnogi zaradi slednjega menijo, da bi lahko bilo letošnje poletje najtoplejše doslej v Evropi.

Opozorila tudi v sosednji Hrvaški

Podobna opozorila so izdali tudi v sosednji Hrvaški, kjer so v turističnem mestu Dubrovnik že ob zori zabeležili 28 stopinj Celzija. Ta teden so poročali o gozdnih požarih v Albaniji, Bosni in Italiji. Več požarov je divjalo tudi na območju južnega grškega Korinta in na otoku Lezbos.

Grčija se sooča z največjim tveganjem požarov v zadnjih dveh desetletjih. Po blagi zimi in suhi pomladi je rastlinje izjemno suho, kar povečuje nevarnost požarov. Leto 2023 je bilo zaradi gozdnih požarov, ki so prizadeli tisoče ljudi, divje živali in biotsko raznovrstnost eno najhujših poletij v Grčiji.

Črna gora, Madžarska, Srbija…

V Podgorici, prestolnici Črne gore, so temperature dosegle 39 stopinj Celzija. Mesto je bilo videti zapuščeno. Številni prebivalci so namreč raje ostali doma ali se odpravili proti obali Jadranskega morja ali v gore. Podobno je bilo tudi na Kosovem, kjer so temperature od osemdesetih let prejšnjega stoletja narasle za povprečno 2,5 stopinje.

Meteorologi napovedujejo, da bi trenutni vročinski val lahko trajal do konca julija, z možnimi temperaturami nad 40 stopinj Celzija v delih Albanije, Severne Makedonije, Grčije in Srbije. V Pragi so temperature dosegle 34 stopinj Celzija, mestni živalski vrt pa na dan uporabi deset ton ledu, da živalim zagotovi prepotrebno olajšanje.

V Bukarešti so ulični termometri kazali 42 stopinj Celzija, čeprav so bile uradne meritve nekoliko nižje. Srbija je poročala o rekordnih temperaturah, zabeleženih to poletje. Termostati so v četrtek zjutraj na severu države kazali 35 stopinj Celzija.

Zdravniki v Beogradu so poročali o številnih primerih omedlevice, vrtoglavice in glavobolov zaradi vročine. Svetovna meteorološka organizacija in EU Copernicus opozarjata, da je Evropa celina, ki se segreva najhitreje, kar ima uničujoče posledice za zdravje.

Srbske oblasti so sporočile, da je zaradi uporabe klimatskih naprav poraba energije ogromna, podobna ravni, ki jo običajno vidimo pozimi. Prejšnji mesec so Črna gora, Bosna, Hrvaška in Albanija zaradi preobremenitve in zloma regionalnega distribucijskega voda doživele velike izpade električne energije .

Podnebne spremembe, prinašajo vse bolj nepredvidljive vremenske pojave, vključno z vročinskimi valovi in divjimi nevihtami. V začetku tega meseca je po dneh vročine močno neurje prizadelo regijo, pri čemer sta umrli dve osebi, poškodovane so bile hiše, drevesa pa so bila podrta, kar je povzročilo poplave na ulicah.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik