Evropa razmišlja o uvedbi carin na kitajske avtomobile

Po napovedi ZDA o uvedbi 100-odstotnih carin na kitajske avtomobile se podobni ukrepi pripravljajo tudi v Evropi. Evropski regulatorji sumijo nelojalno konkurenco zaradi obsežnih subvencij, ki jih kitajska vlada namenja domačim proizvajalcem avtomobilov. Kljub temu analitiki menijo, da te carine ne bodo močno vplivale na prodor kitajskih avtomobilov na evropski trg.

Kitajski proizvajalci so izjemno učinkoviti in beležijo visoke stopnje dobička, kar jim omogoča, da z lahkoto absorbirajo finančni vpliv carin in še vedno ponujajo poceni električne avtomobile evropskim kupcem. Evropski zakonodajalci so zaskrbljeni, da državne subvencije dajejo kitajskim proizvajalcem nepošteno prednost, saj se število kitajskih avtomobilov v Evropi nenehno povečuje.

Evropske institucije situacijo preučujejo že od začetka letošnjega leta, obiskali so tudi kitajske tovarne. Prihodnji teden naj bi sprejele odločitev o višini carin. Analitiki pričakujejo, da bo Evropa uvedla 30-odstotne carine, a nekateri strokovnjaki trdijo, da takšen ukrep ne bo zadostoval za zmanjšanje uvoza kitajskih električnih vozil. Poročilo navaja, da bodo kitajski proizvajalci z lahkoto prenesli te carine, kupci pa ne bodo opazili razlike v ceni.

Nekateri analitiki menijo, da bi morale biti carine vsaj 50-odstotne, da bi učinkovito zmanjšale uvoz kitajskih avtomobilov. Vendar pa se vsi v avtomobilski industriji ne strinjajo s tem. Študija Kielskega inštituta za svetovno gospodarstvo napoveduje, da bi že 20-odstotne carine zmanjšale kitajski izvoz avtomobilov v Evropo za približno 3,5 milijarde evrov, kar bi pomenilo 125.000 manj kitajskih električnih vozil letno. To bi povečalo prodajo evropskih električnih vozil za kar 3 milijarde evrov.

Obstaja tudi skrb glede kitajskega maščevanja. Kitajska bi se lahko maščevala z uvedbo novih carin in davkov na evropske avtomobile, izvožene na Kitajsko, kar bi dodatno zapletlo trgovinske odnose med državama.

[Vir: JutranjiHr]; Portal24; Foto:

Za celoten članek kliknite: https://portal24.si/evropa-razmislja-o-uvedbi-carin-na-kitajske-avtomobile/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=evropa-razmislja-o-uvedbi-carin-na-kitajske-avtomobile