Vrednost dolarja padla že tretji teden zapored, evro se je okrepil

Minuli teden se je vrednost dolarja glede na košarico valut znova znižala in sicer že tretjič zapored. Vlagatelji namreč verjamejo, da bo ameriška centralna banka kmalu prekinila cikel dvigovanja obrestnih mer. Indeks dolarja, ki kaže gibanje vrednosti ameriškega tečaja glede na ostalih šest najpomembnejših svetovnih valut, je prejšnji teden zdrsnil za 0,5 odstotka, na 102,59 točke.

Dolar je glede na evropsko valuto oslabel za 0,7 odstotka. Tečaj evra je tako dosegel 1,0840 dolarja. Se je pa tečaj dolarja glede na japonsko valuto zvišal za 1,6 odstotka in sicer na 132,80 jena. Indeks dolarja je oslabel tudi prejšnji teden, saj vlagatelji menijo, da se cikel zviševanja obrestnih mer ameriške centralne banke bliža koncu.

Najnovejši makroekonomski podatki namreč kažejo, da se gospodarska rast v ZDA postopoma umirja, da inflacijski pritiski popuščajo, da potrošnja počasi slabi in da se trg dela postopoma ohlaja. In to pomeni, da bi lahko FED kmalu končal cikel zaostrovanja denarne politike.

Mnogi pričakujejo premor pri dvigovanju obrestnih mer

Voditelji Feda opozarjajo, da bo za zajezitev inflacije morda treba dodatno zvišati obrestne mere. Denarni trg zato ocenjuje, da obstaja 55-odstotna verjetnost, da bo FED na naslednjem zasedanju maja ključne obrestne mere zvišal še za 0,25 odstotne točke.

Mnogi medtem pričakujejo premor v dvigovanju obrestnih mer in celo konec cikla. “Upočasnitev porabe v ZDA in ohlajanje inflacije sta skladna s pričakovanji, da bo FED kmalu končal dvigovanje obrestnih mer,” je dejal Joe Manimbo, analitik pri Convera.

Na drugi strani naj bi Evropska centralna banka (ECB) nadaljevala z zviševanjem obrestnih mer. Resda so zadnji podatki Eurostata pokazali, da se je stopnja inflacije v evroobmočju marca močno znižala, vendar je osnovna stopnja inflacije, ki izključuje cene energije in hrane, dosegla nove rekordne ravni.

Evro se je v primerjavi z dolarjem okrepil že peti teden zapored

To pomeni, da bo ECB še naprej pod pritiskom dvigovanja obrestnih mer. “Verjamem, da bo Fed maja zvišal obrestne mere za 0,25 odstotne točke in – to je to. Pričakujem pa, da bo ECB zvišala obrestne mere do poletja. In to je pozitivno za tečaj evra glede na dolar,” pravi Stuart Cole. Cole je ekonomist pri Equity Capital.

Zahvaljujoč takšnim pričakovanjem se je evro v primerjavi z dolarjem prejšnji teden okrepil že peti teden zapored, tako dolgega obdobja rasti evra ni bilo zabeleženo že od avgusta 2020.

vir Foto: Pexels