EU za obvladovanje migracij Mavretaniji obljublja več kot 210 milijonov evrov podpore

Evropska unija (EU) je v luči naraščajočih migracijskih tokov in boja proti trgovcem z ljudmi napovedala obsežno finančno injekcijo za Mavretanijo. EU želi s to potezo nasloviti nekatere izmed ključnih izzivov, s katerimi se sooča ta zahodnoafriška država. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med obiskom v Nouakchottu, glavnem mestu Mavretanije, razkrila, da bo EU zagotovila več kot 210 milijonov evrov svežega denarja za podporo državi pri obvladovanju migrantskih tokov in zatiranju trgovcev z ljudmi.

V pogovorih z mavretanskim predsednikom Mohamedom Ouldom Ghazouanijem je Von der Leyen izpostavila “skupni načrt” za upravljanje migracij. Načrt naj bi bil dokončan to pomlad. Finančna podpora EU bo namenjena odpravi temeljnih vzrokov migracij, zagotavljanju humanitarne pomoči beguncem in zatiranju trgovcev z ljudmi. Von der Leyen je poudarila tudi pomen zagotavljanja priložnosti za mavretansko mladino kot ključnega elementa dogovora.

Mavretanija, ki je iz sosednjega Malija sprejela okoli 150.000, igra pomembno vlogo pri obvladovanju migrantskih tokov v regiji. Nasilje v Maliju, ki se nadaljuje od vojaškega prevzema leta 2021, je mnoge prisililo k selitvi, pri čemer je Mavretanija postala ključna tranzitna točka za migrante na poti v Evropo.

Von der Leyen in španski premier Pedro Sánchez sta obiskala Mavretanijo, in sicer z namenom spodbujanja naložb EU v projekte zelenega vodika kot del investicijskega programa “Global Gateway”. To sodelovanje priča o zavezanosti EU krepitvi zelenih in digitalnih projektov v partnerskih državah, ob hkratnem naslavljanju migracijskih izzivov.

Skokovita rast migracij

Situacija v Mavretaniji je še posebej pereča zaradi skokovitega porasta števila ljudi, ki prečkajo državo z namenom nevarnega potovanja do španskih Kanarskih otokov. Špansko notranje ministrstvo navaja, da je samo januarja do obal otokov prispelo 7270 migrantov, večinoma iz Mavretanije.

V luči nestabilnosti v regiji Sahel je Von der Leyen obljubila dodatnih 22 milijonov evrov za varnostno podporo. Skupna podpora EU regiji v tekočem letu se bo tako povzpela na 40 milijonov evrov. Sredstva bodo namenjena usposabljanju vojaškega kadra in krepitvi boja proti terorizmu. Ukrepi odražajo prizadevanja EU za zagotavljanje stabilnosti v regiji, ki je ključna za obvladovanje migracijskih tokov in zagotavljanje varnosti na evropskih mejah.

Finančna obljuba EU Mavretaniji sledi podobnemu dogovoru s Tunizijo. Omenjeno kaže na širšo strategijo EU za sodelovanje s tretjimi državami pri obvladovanju migracij in zagotavljanju regionalne stabilnosti. Kljub kritikam nekaterih dogovorov zaradi vprašanj človekovih pravic se EU zavzema za krepitev partnerstev, ki naslavljajo temeljne vzroke migracij in spodbujajo razvoj v partnerskih državah.

Vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24