EU: Vrednost trgovine z drogami znaša več kot 31 milijard evrov letno

V svežem poročilu, ki sta ga v četrtek skupaj objavila Europol in Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA), je razkrita osupljiva vrednost trgovine z drogami v Evropski uniji, ki znaša več kot 31 milijard evrov letno. Med najbolj razširjenimi drogami ostaja konoplja na prvem mestu z letno tržno vrednostjo 12 milijard evrov, tesno za petami ji sledi kokain z 11,6 milijarde evrov.

Europol in EMCDDA opozarjata na vse močnejši vpliv mednarodne trgovine z drogami na življenje v evropskih državah. “Nasilje, korupcija ter spodkopavanje prava in demokracije so v porastu,” je v Haagu opozorila vodja Europola, Catherine De Bolle. Po njenih besedah kriminalne mreže globoko prodirajo v skupnosti, škodujejo demokraciji, gospodarstvu in zaupanju ljudi, hkrati pa spodbujajo nasilje in ustvarjajo cikle zasvojenosti ter revščine.

De Bolle je izpostavila nujnost previdnega in enotnega odziva za zaščito državljanov in družbe pred razširjenim vplivom trgovine z drogami. Poudarila je vlogo Europola kot ključnega instrumenta pri združevanju sredstev in usklajevanju akcij držav članic EU v boju proti tej problematiki.

V sklopu poročila so preiskovalci identificirali približno 800 kriminalnih združb, ki predstavljajo grožnjo varnosti. Drogam je pripisana vloga enega glavnih virov dohodka za organizirani kriminal, pri čemer Evropa ostaja ključna regija za proizvodnjo, dobavo in promet z drogami.

Poleg velike proizvodnje konoplje in sintetičnih drog v Evropi, strokovnjaki opozarjajo na velike količine kokaina, ki so pretihotapljene iz Latinske Amerike. Čeprav so v zadnjih desetih letih zabeležili znatno večje zasege kokaina, je to po besedah De Bolle privedlo do večjega nasilja in naraščanja konfliktov med tolpami v nekaterih mestih.

[Foto: Hina]; Portal24; Foto: Pexels