EU sprejela zgodovinski paket reform azilne politike

Nemški kancler Olaf Scholz je pozdravil dogovor finančnih ministrov držav Evropske unije o temeljiti reformi azilne zakonodaje, ki bo pomembno vplivala na prihodnost azilne politike znotraj unije. Nemčija, ki je močno podpirala te reforme, je imela ključno vlogo pri njihovem oblikovanju in sprejemanju.

Po srečanju z Ulfom Kristerssonom, švedskim premierjem, v Stockholmu, je Scholz izpostavil, da gre za “zadnji korak k resnično zgodovinskemu dogovoru” o azilni politiki. Iz njegovega urada so sporočili, da reforma prinaša temeljne spremembe, ki bodo vplivale na obravnavo azilnih zahtev in migracijske tokove v Evropi.

“Zdaj imamo veliko boljše temelje za humano omejevanje nedovoljenih migracij in zanesljivo registracijo beguncev na zunanjih mejah Evropske unije,” je poudaril Scholz. S tem naj bi se razbremenile države, kot sta Nemčija in Švedska, ki veljata za najbolj zaželeni destinaciji beguncev v Evropi. Scholz je še dodal, da je nujno nove zakone čim prej uveljaviti.

Zakone je podprla večina članic EU

Novi sveženj zakonov, ki ga je podprla večina članic EU, bo omogočil že na zunanjih mejah ugotoviti, kateri migranti nimajo možnosti za pridobitev azila v uniji. To bo pripomoglo k hitrejši obravnavi primerov in razbremenitvi tistih držav, ki so pod največjim pritiskom migrantov, kot sta Grčija in Italija. Vključuje tudi ukrepe za lažjo deportacijo migrantov v tako imenovane varne države.

Vendar nekateri kritiki opozarjajo, da novi ukrepi morda ne bodo prinesli želenih rezultatov. Heiko Teggatz, predsednik sindikata nemških policistov, je izrazil skepso, poudaril je: “Pritisk migrantov na Evropo bo še vedno velik, dokler Nemčija ne bo zmanjšala ali odpravila ukrepov, ki privabljajo begunce.”

Organizacije za zaščito človekovih pravic so že pred sprejetjem kritizirale nemško pobudo. Opozarjajo na potencialno kršenje pravic migrantom in beguncem, ki iščejo varnost in boljše življenje v Evropi.

Obenem pa analitiki ugotavljajo, da bi utegnila biti reforma azilne politike del širše strategije nemške SPD za oslabitev priljubljenosti stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), ki na lokalnih volitvah v več vzhodnih zveznih deželah grozi z zmago. AfD svojo kampanjo močno osredotoča na nenadzorovano priseljevanje, kar je po javnomnenjskih raziskavah eden največjih političnih problemov v očeh nemških državljanov.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona