EU poskuša zaobiti veto Madžarske na vojaško pomoč Ukrajini

Ministri za zunanje zadeve Evropske unije so se v ponedeljek sestali z nujno nalogo, in sicer da Ukrajini zagotovijo novo vojaško pomoč. Ukrajina medtem poskuša zadržati ponovni prodor ruskih čet na vzhodu. EU bo kmalu sprostila 1,4 milijarde evrov iz blokiranega premoženja Ruske centralne banke, ki je bilo zamrznjeno zaradi sankcij.

Madžarska je več kot eno leto blokirala zagotavljanje pomoči v okviru Evropske mirovne pomoči (EPF), kar je povzročilo zaostanek v višini 6,6 milijarde evrov. Državam članicam ej to preprečilo, da bi dobile delno povračilo za zaloge, ki jih pošljejo v Kijev. Dolgotrajen zastoj je postal javna sramota za Bruselj, ki zdaj išče nove načine, kako zaobiti Budimpešto.

Rešitev so našli v 210 milijardah evrov vrednem premoženju ruske centralne banke, ki je blokirano zaradi sankcij. Kljub temu ta sredstva še naprej ustvarjajo prihodke, ki jih Moskva ne prejema. Države EU so se marca dogovorile, da bodo te prihodke usmerile neposredno v ukrajinsko blagajno za financiranje vojaške opreme in projektov obnove. Prvi obrok v višini 1,4 milijarde evrov bo na voljo naslednji teden.

Izogniti se je treba blokadi

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je poudaril nujnost hitrega ukrepanja. “Odločili smo se, da vzamemo ta denar – ne bomo ponovno pretehtali odločitve, ki je že bila sprejeta. Zdaj moramo to odločitev izvesti,” je dejal Borrell. “Ne morem imeti tega denarja v žepu, ta denar je za vojaško podporo Ukrajini. Odločitev je treba sprejeti takoj, pri čemer se je treba izogniti kakršni koli blokadi.”

Borrell je dodal, da se bo ministrsko srečanje osredotočilo na natančno prilagoditev “metode” za uporabo denarja in zaščito sheme pred nacionalnimi veti, kot se je zgodilo z EPF. “Ukrajina potrebuje več pomoči – in potrebuje več pomoči zdaj. Zdaj, pred poletjem,” je dejal. “In upam, da bodo ministri podprli predlog, ki smo ga vložili.”

Gabrielius Landsbergis iz Litve je izrazil optimizem glede sprejetja odločitve in sprostitve denarja. “Če ne za EPF, bo morda drugačna oblika, vendar sem prepričan, da bodo Ukrajinci prejeli denar,” je dejal.

Zagotoviti, da Kijev prejme najmanj 1,4 milijarde evrov, je postala nujna prednostna naloga Bruslja. Madžarska bo 1. julija prevzela rotirajoče predsedovanje Svetu EU in bo pooblaščena za določanje dnevnega reda, pri čemer bo spodbujala teme, ki jim je naklonjena, in nižala tiste, ki jim nasprotuje.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels