Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in vodja evropske diplomacije Josep Borrell sta izrazila sožalje Evropske unije ob smrti iranskega predsednika Ebrahima Raisija, kar je sprožilo jezne odzive na družbenih omrežjih. Raisijeva smrt je nastopila skupaj z zunanjim ministrom Hoseinom Amir-Abdolahianom in drugimi člani delegacije ter posadke v helikopterski nesreči.

“EU izraža iskreno sožalje zaradi smrti predsednika Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana ter drugih članov njune delegacije in posadke v helikopterski nesreči. Naše misli so z vašimi družinami,” je Michel zapisal na Xu.

Reakcije na družbenih omrežjih so bile burne. Številni evropski poslanci in politični funkcionarji so obsodili Michelove in Borrellove izjave. Švedski evropski poslanec iz Evropske ljudske stranke (EPP) Michael David Lega je kritiziral sožalje, rekoč: “Ali lahko pogledate v oči pogumnih žensk in borcev za svobodo Irana? Sram vas bodi.”

Podobno je reagiral nizozemski politik Geert Wilders, ki je zapisal: “Ne v mojem imenu.” Nekdanji belgijski državni sekretar Theo Francken je ostro obsodil izraze sožalja, pri čemer je Raisija označil za “krvnika in množičnega morilca”.

Diplomatski predstavniki so pojasnili, da je dialog z režimi, s katerimi ima EU globoka nesoglasja, nujen za preprečitev eskalacije v regiji. Michelova tiskovna predstavnica Ecaterina Casinge je izjavila, da je “ohranjanje dialoga z Iranom bistvenega pomena.”

Evropski komisar za krizno upravljanje, Janez Lenarčić, je ob aktiviranju sistema Copernicus za iskanje sestreljenega helikopterja prav tako povzročil ogorčenje, saj je uporabil ključnik #EUSolidarity. Belgijska evropska poslanka Assita Kanko je izrazila zgroženost nad tem dejanjem.

Sožalje je izrazil tudi papež Frančišek, ki je iranskemu vrhovnemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju izrazil “duhovno bližino” v teh težkih trenutkih. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je za ponedeljek razglasil dan žalovanja in izrazil sožalje “iranskim bratom.”

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Megdad Madadi/tiskovna agencija Tasnim