Esketamin: Novo upanje za hitro zdravljenje depresije po porodu

V nedavno objavljeni študiji, ki je bila izvedena v BMJ prejšnji teden, so znanstveniki iz Kitajske in Združenih držav Amerike predstavili obetavno novo zdravljenje za perinatalno depresijo, ki prizadene številne matere po svetu. Depresija med in po porodu postaja vse večji zdravstveni problem, ki zahteva učinkovite in hitre rešitve. Zdravstveni delavci po vsem svetu tako nenehno iščejo nove načine za obravnavo te pogosto spregledane težave.

Perinatalna depresija, ki prizadene približno eno od desetih žensk po porodu, vključuje simptome, kot so intenzivna žalost, tesnoba, izčrpanost, ki se običajno pojavijo dva do tri dni po porodu in lahko trajajo več mesecev. Tradicionalni pristopi k zdravljenju, kot so terapija s pogovorom in antidepresivi, pogosto terjajo več tednov, da postanejo učinkoviti, kar pušča veliko mater v stiski brez takojšnje pomoči.

V študiji, ki je trajala dve leti in je bila izvedena v petih kitajskih bolnišnicah, je sodelovalo 361 mater z povprečno starostjo 32 let, ki niso imele zgodovine depresije pred študijo. Tistim, ki so se spopadali s predporodno depresijo, je bila takoj po porodu dana ena sama injekcija esketamina v nizkem odmerku. Esketamin, derivat ketamina, ki se običajno uporablja kot anestetik in za zdravljenje depresije, je pokazal izjemne rezultate v lajšanju simptomov perinatalne depresije.

Navdušujoči rezultati

Rezultati študije so bili navdušujoči. Med udeleženkami s prenatalnimi depresivnimi simptomi je bilo pri tistih, ki so prejele esketamin, približno 75 odstotkov manjša verjetnost, da bodo v 42-dnevnem obdobju po porodu doživele hude depresivne epizode v primerjavi s tistimi, ki so prejele placebo. Po koncu 42-dnevnega obdobja je le 6,7 odstotka mater, ki so prejemale esketamin, doživelo hudo depresivno epizodo, medtem ko je ta odstotek pri placebu znašal 25,4 odstotka.

Kljub pozitivnim učinkom so nekatere udeleženke poročale o blagih neželenih učinkih, kot sta omotica in dvojni vid, ki pa so izginili v enem dnevu. Dr. Rupert McShane, izredni profesor psihiatrije na Univerzi v Oxfordu, ki ni sodeloval v študiji, je povedal za Euronews Health, da je “en odmerek intravenskega esketamina izjemno varen, učinkovit in poceni način za preprečevanje poslabšanja depresije pri novopečenih materah”.

Raziskovalci in zdravstveni delavci zdaj stojijo pred izzivom, kako najti sredstva za spremljanje in zagotavljanje, da lahko ta metoda koristi čim večjemu številu žensk, ob hkratnem zmanjšanju tveganj na minimum

Kaj je poporodna depresija?

Poporodna depresija se običajno začne dva do tri dni po porodu, vendar se lahko pojavi tudi kasneje in traja več mesecev. Nekateri ključni simptomi vključujejo:

  • Intenzivna žalost ali občutki praznine: Matere se lahko počutijo nesrečne in pogosto jokajo brez očitnega razloga.
  • Občutki tesnobe in panike: Močna zaskrbljenost in občutek, da niso sposobne skrbeti za otroka ali se soočati z vsakodnevnimi nalogami.
  • Izčrpanost, utrujenost in pomanjkanje energije: Občutek stalne utrujenosti, kljub temu da morda veliko počivajo ali spijo.
  • Izguba apetita ali prenajedanje: Spremembe prehranjevalnih navad, ki lahko vključujejo zmanjšan apetit ali nenadzorovano prehranjevanje.
  • Občutki krivde ali neadekvatnosti: Misli, da niso dobre matere ali občutki krivde zaradi svojih občutkov.
  • Težave pri vzpostavljanju vezi z otrokom: Težave pri oblikovanju čustvene povezave z otrokom, kar lahko vključuje občutke odtujenosti ali ravnodušnosti.
  • Nespečnost ali pretirano spanje: Težave s spanjem, kljub izčrpanosti ali pa pretirano spanje brez občutka počitka.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels