Elon Musk toži OpenAI in Sama Altmana

Elon Musk, soustanovitelj OpenAI, je vložil tožbo proti podjetju za umetno inteligenco in njegovemu izvršnemu direktorju Samu Altmanu. V tožbi, ki je bila vložena včeraj na kalifornijskem sodišču, Musk trdi, da se je OpenAI, znan po ustvarjanju priljubljenega ChatGPT, po združitvi z Microsoftom za 13 milijard dolarjev, pri čemer je koda za svoje najnovejše AI izdelke ostala skrivnost, odmaknil od svoje originalne, neprofitne misije.

Musk, ki je podjetje zapustil in kasneje ustanovil xAI, svoje podjetje za umetno inteligenco, trdi, da partnerstvo OpenAI z Microsoftom krši ustanovno listino OpenAI, kar predstavlja kršitev pogodbe. Tožba zahteva sojenje s poroto in vračilo dobička, ki so ga ustvarili OpenAI, Altman in soustanovitelj Greg Brockman s tem poslovanjem.

OpenAI, prvotno ustanovljen za preverjanje groženj umetne splošne inteligence (AGI) človeštvu, je bil znan po svoji transparentnosti in javni dostopnosti izdelkov. Vendar pa so leta 2019 Altman, Brockman in glavni znanstvenik Ilja Sutskever ustanovili OpenAI LP, profitno podjetje znotraj večje strukture OpenAI, kar je povzročilo, da je vrednost podjetja narasla na 90 milijard dolarjev.

Poleg tega tožba izpostavlja tudi Altmanovo začasno razrešitev lani zaradi krize vodstva in pomislekov glede tveganj AI. Po posredovanju Microsofta se je Altman vrnil na položaj. Musk v tožbi trdi, da je OpenAI v iskanju dobička opustil svojo neprofitno misijo.

OpenAI do sedaj ni odgovoril na CNN prošnjo za komentar.

Microsoft je preusmeril fokus

Microsoft, čeprav v tožbi, ki jo je Elon Musk vložil proti OpenAI ni neposredno imenovan kot toženec v tožbi, igra osrednjo vlogo v dokumentaciji, saj je omenjen kar 68-krat. Tožba izpostavlja Microsoftov vpliv na OpenAI in opisuje, kako je ta vpliv vplival na gospodarsko usmeritev podjetja. Musk je že prej izrazil grožnje z tožbo proti Microsoftu, obtožuje ga kraje vsebine iz svojega socialnega omrežja X za treniranje Microsoftovih AI orodij.

V tožbi je zapisano, da je OpenAI Inc. “de facto postal zaprta podružnica največjega tehnološkega podjetja na svetu: Microsofta,” kar kaže na globoko integracijo med obema podjetjema, ki presega zgolj partnerstvo. Po Muskovem mnenju je novi upravni odbor OpenAI pod vplivom Microsofta preusmeril svoj fokus na razvoj in izpopolnjevanje umetne splošne inteligence (AGI) z namenom povečanja dobička za Microsoft, kar je v nasprotju z originalnimi, altruističnimi cilji OpenAI.

Musk, ki je leta 2018 zapustil OpenAI, nadaljuje s svojim javnim nasprotovanjem zlorabi umetne inteligence, opisuje trenutne voditelje OpenAI kot pohlepne in opozarja na razkorak med tistimi, ki vidijo AGI kot potencialno eksistencialno grožnjo za človeštvo, in tistimi, ki ga vidijo kot vir dobička in moči.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Wikimedia/Daniel Oberhaus