DVK opozarja na možne zaplete pri sočasni izvedbi referendumov

Direktor Državne volilne komisije (DVK) Igor Zorčič je v luči bližajočih se junijskih evropskih volitev izrazil zadovoljstvo nad potekom volilnih opravil, ki “tečejo po načrtih”. Kljub temu Zorčič opozarja na potencialne zaplete, ki bi lahko nastali zaradi sočasne izvedbe večjega števila referendumov, ki so trenutno v parlamentarnem postopku.

Glavni povod za skrb predstavlja možnost sočasne izvedbe referendumov skupaj z evropskimi volitvami, kar bi lahko povzročilo težave pri dobavi materiala za tiskanje glasovnic. “Ne vedo, ali bodo lahko zagotovili zadostne količine papirja, ki je potreben za tiskanje glasovnic, javnih obsvetil in ostalega materiala,” je pojasnil Zorčič v zvezi z informacijami, prejetimi od podjetja Cetis, ki je zadolženo za tiskanje volilnega materiala.

Vsak dodatni referendum bi pomenil tiskanje dodatnih 1,7 milijona glasovnic, kar predstavlja logistični izziv. Zorčič je poudaril, da “številke skorajda eksponentno naraščajo” in da je dobava posebnega papirja za glasovnice zapleten proces, na katerega so jih že opozorili podizvajalci. DVK se sooča s kratkimi roki za odločitve. “Dobavitelj nas je obvestil, da bi morali, če želimo brez težav izvesti referendum 9. junija 2024, količine sporočiti že ta petek,” je dodal Zorčič, s čimer opozarja na nujnost hitrega odziva in razmisleka s strani odločevalcev.

Predolga imena strank

DVK pa razpravlja tudi o drugih potencialnih izzivih, kot je navedba imen političnih strank na glasovnicah. Izpostavljeno je bilo ime stranke “Nič od tega”, ki ga je nedavno napovedala nekdanja poslanka Violeta Tomić. “Seveda ne vemo, ali bo ta stranka kandidirala, pa vendarle moramo biti pripravljeni na ta scenarij. Glasovnice so relativno velike, a je prostor za navedbo imena omejen in seveda ostaja zakonska zahteva, da se navaja polno ime stranke. Če ima stranka zelo dolgo ime, bo verjetno to zapisano z zelo majhno pisavo,” je pojasnil Zorčič

Na dnevnem redu je bila tudi priprava volilnih lističev, med drugim, da bi jih za slepe in slabovidne volivce opremili z brajico. Zdajšnji dobavitelj teh ni mogel zagotoviti, DVK za te glasovnice zato išče drugega dobavitelja.

Varnost in dostopnost volišč

Člani Državne volilne komisije (DVK) so na svoji zadnji seji obravnavali več vprašanj, povezanih z varnostjo in dostopnostjo volišč prihajajočih volitev. Posebno pozornost so namenili varovanju volišča na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani med predčasnim glasovanjem. Zorčič je poudaril, da razmišljajo o uvedbi dodatnih varnostnih ukrepov, vključno z možnostjo namestitve dodatnih kamer in uporabo zaščitnih nalepk za pečatenje volilnih skrinjic, da bi “pomirili duhove” glede varnosti volilnega procesa.

Tudi pri lokalnih volitvah, ki so v domeni posameznih občin, je bilo v istih volilnih okrajih zmanjšano število volišč. Ukinjale so jih okrajne volilne komisije, razlogi so različni, ponekod je šlo za volišča, kjer je bilo zelo malo volivcev, 50 ali manj, ponekod je šlo za odpoved najemne pogodbe.

Igor Zorčič

V luči skrbi za dostopnost volišč so na DVK-ju pregledali podatke o številu volišč po Sloveniji in ugotovili, da je bilo od leta 2011 ukinjenih več kot 400 volišč v različnih volilnih okrajih. Kljub temu Zorčič navaja, da ukinitev volišč ni vplivala na volilno udeležbo, ki je ostala stabilna ali celo narasla v določenih primerih. Ukinjanje volišč je pogosto posledica praktičnih razlogov, kot so majhno število volivcev na določenem območju ali odpoved najemnih pogodb. Kot odziv na očitke o ukinjanju volišč so iz DVK-ja sporočili, da so okrajne volilne komisije že opozorjene, naj se volišč ne ukine brez utemeljenih razlogov.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: DZ