Dvig plač in rekorden regres za zaposlene na Pošti Slovenije

Zaposleni na Pošti Slovenije in v njihovem invalidskem podjetju bodo s prvim marcem doživeli drugi letošnji dvig osnovnih plač. V luči zahtev za pošteno plačilo in dostojno življenje, izraženih na novembrskem protestnem shodu, je podjetje napovedalo tudi izplačilo rekordnega regresa za letni dopust v višini 2000 evrov.

Zahteve zaposlenih za zakonsko ureditev financiranja univerzalnih poštnih storitev in enakopravno obravnavo so privedle do dogovora med poslovodstvom in socialnimi partnerji. Ta dogovor vključuje višje izplačilo osnovnih plač in regresa, ki predstavlja zgodovinski mejnik za podjetje.

Pošta Slovenije je že na začetku leta izvedla izredno uskladitev osnovnih plač za 2024, ko so se plače zaposlenim povišale za tri odstotke. Sledil bo še en triodstotni dvig s prvim marcem, ki ga dopolnjuje obljubljeni višji regres, izplačan do 1. maja.

To izplačilo regresa na Pošti Slovenije ne bo le najvišje doslej, ampak se uvršča tudi med najvišje v državi, kar predstavlja pomemben korak k izpolnjevanju zahtev zaposlenih za pošteno plačilo in dostojno življenje.

Ne spreglejte…

Ljubljančane s 1. marcem čaka povišanje cen komunalnih storitev

V Ljubljani bodo s 1. marcem začele veljati pomembne spremembe cen storitev oskrbe s pitno vodo, ravnanja z odpadno vodo in storitev ravnanja s komunalnimi ter nekomunalnimi odpadki. Med novostmi je tudi nadgrajeni sistem prevzemanja gradbenih odpadkov, ki bo vplival predvsem na podjetja, doslej navajena na brezplačno oddajo odpadkov.

Direktor javnega podjetja Voka Snaga, David Polutnik, je pojasnil, da se bodo cene za vodo in komunalne odpadke dvignile med šest in osem odstotkov. Za povprečnega uporabnika to pomeni povišanje mesečne položnice za približno dva do tri evre. “Približno 13 kubičnih metrov je povprečna poraba vode v Ljubljani, kar pomeni, da bo položnica višja od dva evra in pol, pa nekje do tri evre in pol. To pomeni, ali ste priklopljeni na greznico ali imate malo komunalno čistilno napravo ali hodimo k vam domov, da to greznico očistimo,” je izjavil Polutnik… več tukaj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Portal24/Edvard Kadič