Dolar glede na evro oslabel, glede na jen najvišje v 40-ih letih

Na deviznih trgih je prejšnji teden tečaj dolarja v primerjavi z japonsko valuto dosegel novo najvišjo raven v skoraj 40 letih. Dolar je v primerjavi z evrom sicer padel. Indeks dolarja, ki meri vrednost ameriškega dolarja v primerjavi s šestimi najpomembnejšimi svetovnimi valutami, je konec tedna ostal skoraj enak kot teden prej, in sicer pri 105,85 točke.

Vrednost dolarja glede na evropsko valuto je padla za 0,2 odstotka, kar je povzročilo, da je cena evra dosegla 1,0713 dolarja. Na drugi strani se je tečaj dolarja glede na japonsko valuto zvišal za 0,65 odstotka, na 160,85 jena. Sredi tedna je cena dolarja dosegla 161,27 jena, kar je najvišja vrednost po letu 1986. Japonske finančne oblasti so zaradi tega opozorile, da bi lahko posredovale v primeru čezmerne oslabitve jena.

Tečaj evra glede na japonsko valuto je dosegel najvišjo raven v zgodovini, 172,38 jena.

Vlagatelji osredotočeni na inflacijo

Vlagatelji so prejšnji teden usmerili pozornost na podatke o inflaciji. Presenetila jih je rast inflacije v več državah, med drugim v Avstraliji in Kanadi. Dolgo je veljalo, da je cikel naraščanja obrestnih mer končan in da sledi rahljanje denarne politike. Rast inflacije v Avstraliji in sporočilo tamkajšnje centralne banke o možnem zvišanju obrestnih mer pa sta povzročila ugibanja o nadaljnjem zaostrovanju denarne politike.

Poročilo o inflaciji v ZDA je bilo nestrpno pričakovano. Petkovi podatki so pokazali, da so se cene na mesečni ravni zvišale za 0,1 odstotka, na letni pa za 2,6 odstotka. Gre za nekoliko nižjo inflacijo kot mesec prej, vendar to ni bistveno vplivalo na pričakovanja glede obrestnih mer ameriške centralne banke. Voditelji FED-a še vedno trdijo, da je inflacija precej nad ciljno ravnjo okoli dveh odstotkov. Ocenjujejo tudi, da je možno eno znižanje obrestne mere do konca leta.

Na trgu se špekulira, da bo FED dvakrat znižal obrestne mere pred koncem leta, začenši septembra. Ker bo FED znižal obrestne mere pozneje, kot je bilo pričakovano, medtem ko je Evropska centralna banka že začela cikel rahljanja monetarne politike, se je dolar v drugem četrtletju glede na evro okrepil za 0,7 odstotka. Glede na japonsko valuto pa je tečaj dolarja v zadnjem četrtletju poskočil za skoraj 6 odstotkov.

[Vir: Hina]; Portal24;

Foto: Freepik