Do Kwon, iskan zaradi padca kriptovalut Terra Luna, je bil aretiran

Ustanovitelj Terraform Labs, Do Kwon, je bil aretiran s strani črnogorske policije. Južna Koreja ga namreč išče zaradi povezave s krizo kriptovalut, ki je vredna 40 milijard dolarjev. Filip Adžić, notranji minister, je to novico objavil preko Twitterja. Kriza je povzročila težave za maloprodajne vlagatelje po vsem svetu.

“Črnogorska policija je aretirala osebo, za katero verjamejo, da je eden najbolj iskanih ubežnikov, Do Kwona,” je zapisal Adžić.

Južnokorejsko ministrstvo za pravosodje je potrdilo aretacijo Kwona in druge osebe povezane s krizo kriptovalute. Napovedali so izročitev Južni Koreji.

Obe Južna Koreja in Črna Gora sta podpisnici Evropske konvencije o izročitvi.

Južna Koreja je Interpol v septembru zaprosila, naj v okviru svojih 195 članic razpiše “rdeči obvestilni nalog” za 31-letnega Kwona, da bi ga našli in priprli.

Aretirana dvojica povezana z goljufijo TerraUSD

Kwon in drugi moški sta se skrivala v Srbiji. Vendar sta se po tem, ko so ju južnokorejski preiskovalci odkrili in srbske oblasti zaprosile za prijetje, preselila v Črno goro, je sporočilo ministrstvo.

Moška sta bila aretirana na letališču Podgorica v Črni gori, medtem ko sta skušala odpotovati v Dubaj. Uporabiti sta želela lažne kostariške potne liste, je sporočilo ministrstvo.

Črnogorski organi so obtožili dvojico ponarejanja dokumentov, potem ko so našli belgijska potna lista v njunem prtljagi.

Več ur po njunem prijetju je okrožno sodišče ZDA obtožilo Kwona osmih točk. Dveh točk v vsaki od kategorij vrednostnih papirjev, žičnih prevar, surovin in zarot.

Kwon in pet drugih povezanih z Terraform so iskani zaradi obtožb o goljufijah in finančnih zločinih v zvezi z razpadom njihove digitalne valute maja 2022.

TerraUSD je bil zasnovan kot stabilni kovanec, vrsta kripto žetona. Vezan na stabilne vrednosti, kot je ameriški dolar, da bi preprečil drastične nihanja cen.

Vendar je bila vrednost TerraUSD in njenega povezanega kovanca Luna v maju močno pod 1 dolar. To je posledično izbrisalo približno 40 milijard dolarjev (37 milijard evrov) tržne vrednosti za imetnike TerraUSD.

vir Foto: Pexels