Dieta kot orožje proti raku: Obetavne ugotovitve in izzivi

V nedavni študiji, objavljeni s strani raziskovalcev Univerze Semmelweis na Madžarskem, se je pojavilo zanimivo odkritje, ki bi lahko spremenilo način, kako razumemo in pristopamo k zdravljenju raka. V študiji, ki je pregledala obsežno zbirko več kot 300 študij, je bilo ugotovljeno, da nekatere priljubljene diete, kot je keto dieta, lahko igrajo ključno vlogo pri zaviranju napredovanja tumorjev. Raziskovalci medtem opozarjajo, da so za dokončne sklepe potrebne dodatne raziskave, zlasti za oceno vpliva takšnih diet na ljudi.

Keto dieta, znana po svoji visoki vsebnosti maščob in nizki vsebnosti ogljikovih hidratov, je le ena izmed diet, ki so jih preučevali v kontekstu boja proti raku. Druge vključujejo časovno omejene diete in diete s presledki na tešče. Te diete delujejo tako, da omejujejo skupne kalorije, vnos glukoze ali določena hranila, kar posledično zavira rast rakavih tumorjev. Raziskovalci poudarjajo, da ni univerzalne diete, ki bi ustrezala vsem in bi lahko vplivala na razvoj raka, vendar so nove raziskave razkrile, kako lahko prehrana igra vlogo v načrtih zdravljenja raka.

Rezultati študije

Rezultati študije kažejo na heterogenost rakavih celic v njihovi presnovni odvisnosti, pri čemer izpostavljajo, da rakave celice za svojo rast potrebujejo izjemno visoko količino energije. S prilagoditvijo prehrane bi bilo mogoče izboljšati bolnikov odziv na zdravljenje in vplivati na napredovanje tumorja. Kot primer, kolorektalni tumorji, tumorji materničnega vratu in nekatere vrste tumorjev dojk so odvisni od glukoze, medtem ko se glutamin in fruktoza uporabljata pri drugih vrstah raka, kot so nedrobnocelični pljučni rak, rak trebušne slinavke, mielom in možganski tumorji.

Raziskovalci pojasnjujejo, da ko se zmanjša poraba glukoze, telo preide v stanje posta, kar prisili telo, da poišče alternativni vir goriva, kot so ketoni, ki jih proizvaja jetra. Zdrave celice lahko ketone učinkovito uporabljajo kot vir energije, medtem ko se rakave celice s presnovno neprilagodljivostjo trudijo prilagoditi temu premiku, kar omejuje njihovo sposobnost pridobivanja energije.

Ketogena dieta lahko v nekaterih primerih poveča učinkovitost kemoterapije, zmanjša stranske učinke in celo zmanjša rast tumorja, vendar ni univerzalna in pri nekaterih vrstah raka lahko pospeši napredovanje bolezni. Kljub obetavnim rezultatom je nizka skladnost v kliničnih preskušanjih – bodisi zaradi stranskih učinkov ali slabe adherence – pomenila, da trenutno ni kliničnih priporočil glede prehranskih potreb med zdravljenjem. Kot zaključuje dr. Otilia Menyhárt, je ključnega pomena, da se oblikujejo in klinično testirajo protokoli, ki jih pacienti lahko in želijo upoštevati, da bi lahko resnično spremenili pristop k prehrani v terapiji proti raku.

[Vir: Euronews]; Foto: Portal24 (AI)