Denar za evropske volitve vendarle zagotovljen

Državna volilna komisija (DVK) je objavila rokovnik za evropske volitve, napovedane za 9. junij. Volilna opravila se bodo začela 11. marca, s tem dnem pa se odpira možnost zbiranja podpore kandidatnim listam. Kljub zgodnjemu začetku priprav se je DVK soočila z izzivi, zlasti na kadrovskem področju, ki pa se uspešno rešujejo.

Nedavno so odstopili tajniki volilnih komisij in njihovi namestniki iz Ljubljane, kar je povzročilo negotovost glede izvedbe volilnih opravil v prestolnici. Vendar je direktor službe DVK, Igor Zorčič, sporočil, da je načelnica ljubljanske upravne enote zagotovila, da je pripravljenost za delo v okrajnih volilnih komisijah izrazilo 24 uslužbencev. Med njimi so tisti, ki so to delo opravljali že prej, kot tudi novi kandidati. “Stvari se odvijajo v pravo smer,” je optimistično izjavil Zorčič.

Zorčič je poudaril, da se kljub temu, da vseh 42 mest za tajnike in njihove namestnike ni bilo vedno popolnoma zapolnjenih, delo lahko uspešno izvede z zmanjšanim številom kadra, čeprav upa na dodatno zapolnitev prostih mest. Ključno vlogo pri tem ima ministrstvo za javno upravo, ki bi lahko prispevalo k rešitvi z izkazanim razumevanjem in podporo potrebam uslužbencev upravne enote, ki so izrazili skrb zaradi preobremenjenosti in zahtevnih delovnih pogojev.

Poleg kadrovskih vprašanj je Zorčič omenil tudi finančno plat organizacije volitev. Po njegovih besedah so zagotovila s strani ministrstva za finance odpravila skrbi glede financiranja volitev. Prav tako so se za zmanjšanje stroškov odločili, da bo medijsko središče na dan volitev namesto na tradicionalnih prizoriščih organizirano na sedežu DVK, kar bo znatno znižalo stroške, povezane z organizacijo.

[Vir MMC RTV SLO]; Foto: Pexels ; Portal24