Deepfake: Lažni videoposnetek predsednika vlade in spletna stran vlade

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) opozarja na pojav lažnega videoposnetka predsednika vlade Roberta Goloba in zlorabe spletne strani vladnega portala gov.si, ki sta se razširila na spletnih portalih in družbenih omrežjih.

Po navedbah UKOM-a lažni videoposnetek, ki prikazuje predsednika vlade, delo neznancev, ki so zlorabili njegovo podobo in glas. Videoposnetek je zaskrbljujoč primer t. i. “deepfake” tehnologije, ki omogoča ustvarjanje popolnoma izmišljenih videoposnetkov. Tehnologija uporablja umetno inteligenco in strojno učenje za manipulacijo ali generiranje vizualnih in avdio vsebin, kjer se zdi, da osebe izgovarjajo ali počnejo stvari, ki jih nikoli niso.

Lažna spletna stran vlade

Poleg videoposnetka so zaznali tudi pojav lažne spletne strani gov.si, ki je prav tako plod zlorabe. Na tej strani so prikazane zmanipulirane podobe različnih ministrov aktualne vlade. Lažna spletna stran je zaskrbljujoča zloraba uradnega vladnega portala in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, ki lahko vodi do dezinformacij in zmede med državljani.

UKOM svari javnost, da je treba biti previden pri deljenju in zaupanju vsebin, ki se pojavljajo na spletu, in poziva k preverjanju verodostojnosti informacij na uradnih vladnih straneh.

Kaj je deepfake?

Izraz “deepfake” izhaja iz kombinacije besed “deep learning” (globoko učenje) in “fake” (ponaredek) in se nanaša na tehnologijo, ki omogoča izdelavo lažnih, a izjemno prepričljivih videoposnetkov ali slik. Ta tehnologija je še posebej problematična, ker omogoča širjenje napačnih informacij in manipulacijo javnega mnenja z uporabo ponarejenih posnetkov vplivnih osebnosti.

Portal24; Foto: Vlada RS