Cilje obrambnih izdatkov izpolnjuje rekordno število članic Nata

Leto 2024 prinaša pomembno prelomnico za zvezo Nato, saj več kot 20 držav članic letos dosega cilje izdatkov za obrambo. To predstavlja skoraj štirikratno povečanje v primerjavi z letom 2021, ko je le šest držav izpolnjevalo te cilje. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v ponedeljek poudaril, da kar 23 od 32 članic Nata letos dosega zastavljen cilj, kar je rekordna številka v zgodovini zavezništva.

Povečanje obrambnih izdatkov je neposredno povezano s povečano zaskrbljenostjo zaradi ruske invazije na Ukrajino leta 2022. Stoltenberg je v svojem govoru na raziskovalni skupini Wilson Center izpostavil, da Evropejci zdaj veliko bolj skrbijo za svojo kolektivno varnost kot pred nekaj leti.

Po govoru se je Stoltenberg srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, ki je izrazil zadovoljstvo nad delovanjem zavezništva pod Stoltenbergovim vodstvom. Biden je Stoltenberga označil za prijatelja in dejal, da bi si želel, da bi Stoltenberg ostal na položaju še en mandat, ko se mu sedanjik izteče oktobra letos.

Krepitev Nata in povečanje obrambnih izdatkov

Obrambni izdatki v evropskih zaveznicah in Kanadi so se letos povečali za skoraj 18 odstotkov. Omenjeno je največje povečanje v zadnjih desetletjih. Poljska, ki porabi več kot 4 % svojega BDP za obrambo, in Estonija, ki meji na Rusijo, letos presegata ZDA glede na odstotek BDP, namenjenega za obrambo.

Zaveznice so se lani dogovorile, da bodo vsaj 2 odstotka svojega BDP namenili za obrambo. Stoltenberg je opozoril, da so številne države zaskrbljene zaradi morebitne ponovne izvolitve nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Trump je namreč večkrat kritiziral zaveznike zaradi premajhnih obrambnih izdatkov.

Pričakovanja pred ključnim vrhom Nata v Washingtonu

Stoltenbergov obisk v Washingtonu postavlja temelje za prihajajoči vrh voditeljev Nata, ki bo potekal naslednji mesec. Zavezništvo se je od ruske invazije na Ukrajino okrepilo in povečalo, pridružili pa sta se mu tudi Švedska in Finska.

Na vrhu bodo voditelji razpravljali o tem, kako lahko Nato in njegove članice še naprej podpirajo Ukrajino, ki se sooča z neizprosnimi napadi svoje močnejše sosede. Čeprav Ukrajina še ni bila sprejeta v Nato zaradi trajajoče vojne, Stoltenberg poudarja prizadevanja za krepitev ukrajinske obrambe. To vključuje poenostavitev postopka za morebitno članstvo Ukrajine v Natu in zagotavljanje sodobnega orožja ter usposabljanja ukrajinskih sil.

Stoltenberg je izpostavil, da bi članstvo Ukrajine v Natu po koncu vojne odvrnilo ruskega predsednika Vladimirja Putina od ponovnih poskusov osvojitve Ukrajine. “Ko se spopadi končajo, članstvo v Natu zagotavlja, da se vojna res konča,” je dejal Stoltenberg.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik