Cene nepremičnin v nebo: Ta mesta so najmanj dostopna!

Stanovanjski trg se v zadnjih dveh desetletjih sooča z vse večjimi izzivi, saj je nakup doma v številnih državah, vključno z Združenimi državami, postal izjemno nedostopen. Novo poročilo poudarja ta problem in nekatera večja mesta označuje kot “cenovno nedostopna”. Slednje odraža občutke mnogih potencialnih kupcev stanovanj.

Poročilo, ki ga že 20 let pripravljajo raziskovalci Centra za demografijo in politiko na univerzi Chapman v Kaliforniji in Frontier Center for Public Policy v Kanadi, razkriva, da so mesta na zahodni obali ZDA in Havajih med najdražjimi za nakup stanovanja. San Jose, Los Angeles, San Francisco in San Diego so med prvih deset, skupaj z Honolulujem na šestem mestu.

Globalni pogled na nedostopnost stanovanj

Poleg ZDA je Avstralija edina država, ki prevladuje na seznamu “cenovno nemogočih” mest, pri čemer sta Sydney in Melbourne med najdražjimi. Vendar pa vrh svetovne lestvice zaseda Hongkong, kompaktno azijsko finančno središče, znano po visokih najemninah in majhnih stanovanjih. Hongkong ima najnižjo stopnjo lastništva stanovanj med vsemi anketiranimi mesti, in sicer le 51 odstotkov, kar je precej nižje v primerjavi s Singapurjem, kjer je lastništvo stanovanj 89 odstotkov.

Med pandemijo leta 2020 so cene stanovanj v Hongkongu padle, kar je posledica strogih ukrepov za zajezitev širjenja Covida-19 in novih zakonov o nacionalni varnosti, ki so vplivali na mesto. Kljub temu Hongkong ostaja najmanj dostopno mesto na svetu.

Vzroki za drago stanovanjsko tržišče

Poročilo meri dostopnost stanovanj z uporabo razmerja med ceno in dohodkom. Omenjeno razmerje določa povprečna cena stanovanja, deljena z bruto povprečnim dohodkom gospodinjstva. Povečanje dela od doma med pandemijo je povzročilo večje povpraševanje po hišah zunaj mestnih središč, kar je prispevalo k rasti cen. Prav tako so politike rabe zemljišč, vključno z “urbanim zadrževanjem”, vplivale na dvig cen.

Rešitve za dostopnejše stanovanje

Ena od možnih rešitev, ki jo predlaga Wendell Cox, višji sodelavec pri Frontier Center for Public Policy, je sprostitev več zemljišč za razvoj, kot je to storila Nova Zelandija. Cox navaja novozelandsko politiko “Going for Housing Growth”, ki od lokalnih oblasti zahteva, da določijo območja za 30-letno rast stanovanj. Cox opozarja, da so stroški zajezitve širjenja mest v Kanadi, zlasti v Torontu in Vancouverju, nesprejemljivo visoki, kar vodi v višje cene stanovanj in najemnine.

Poročilo prav tako identificira cenovno najugodnejša mesta med 94 anketiranimi po vsem svetu. Med njimi so Pittsburgh, Rochester in St Louis v ZDA, Edmonton in Calgary v Kanadi, Blackpool in Glasgow v Združenem kraljestvu ter Perth in Brisbane v Avstraliji.

Najbolj nedostopna mesta

Tukaj je seznam desetih najbolj nedostopnih mest za nakup doma po svetu:

  1. Hong Kong
  2. Sydney
  3. Vancouver
  4. San Jose
  5. Los Angeles
  6. Honolulu
  7. Melbourne
  8. San Francisco/Adelaide
  9. San Diego
  10. Toronto

Poročilo poudarja resnost situacije na stanovanjskem trgu in potrebo po spremembah politik, ki bi lahko omogočile bolj dostopna stanovanja za širšo populacijo. Raziskovalci upajo, da bodo njihova dognanja spodbudila vlade in lokalne oblasti k ukrepanju za izboljšanje stanovanjske dostopnosti.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Freepik