Cene nafte so zaradi umiritve napetosti na Bližnjem vzhodu padle

Cene nafte so v ponedeljek v zgodnjem azijskem trgovanju zabeležile padec, potem ko je Izrael napovedal konec svojih vojaških operacij v južni Gazi, kar je prineslo nekaj olajšanja glede zaskrbljenosti o dobavi nafte iz regije Bližnjega vzhoda. Brent surova nafta je zdrsnila za 43 centov na 81,76 dolarja za sod. Ameriška surova nafta West Texas Intermediate je zabeležila padec za 46 centov, in je na 76,38 dolarja za sod.

Razmere so se nekoliko stabilizirale po tem, ko je izraelska vojska v ponedeljek sporočila o zaključku serije napadov na Gazo, ki so sledili zavrnitvi predloga za premirje s strani izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Geopolitična negotovost kljub temu ostaja visoka, in sicer zaradi možnosti širitve izraelsko-palestinskega konflikta in potencialnih motenj v dobavi nafte.

Na drugi strani Atlantika pa so ZDA skrbi nekoliko ublažile. Energetska podjetja so namreč povečala število vrtalnih ploščadi za nafto in zemeljski plin. Slednje pa obeta možnost povečanja proizvodnje. Ameriška proizvodnja nafte je dosegla rekordnih 13,3 milijona sodov na dan.

Vendar pa so pomisleki glede povpraševanja še vedno prisotni, zlasti po izjavah uradnikov Federal Reserve o nepripravljenosti za znižanje obrestnih mer. Omenjeno bi lahko dodatno upočasnilo gospodarsko rast in s tem zmanjšalo povpraševanje po nafti.

Azija pričakuje omejeno trgovanje zaradi prazničnega zaprtja večine trgov, vključno s Kitajsko, Hongkongom in Japonsko. Finančni trgi na Kitajskem bodo zaradi praznovanja lunarnega novega leta ponovno odprli svoja vrata 19. februarja, medtem ko se bo trgovanje v Hongkongu nadaljevalo 14. februarja.

[Vir: Reuters]

Foto: Freepik

Portal24