Cene nafte poskočile za slabe štiri dolarje na sod

Cene nafte so se dvignile. Savdska Arabija in druge proizvajalke OPEC+ so namreč napovedale zmanjšanje proizvodnje, kar je potencialno zlovešč znak za svetovno inflacijo in to le nekaj dni po tem, ko je upočasnitev podatkov o cenah v ZDA povečala optimizem trga.

Terminske pogodbe za nafto brent so poskočile za 3,94 dolarja na 83,83 dolarja za sod in sicer na podlagi novic, da bi se proizvodnja zmanjšala za približno 1,16 milijona sodov na dan. Ameriška nafta se je povzpela za 3,84 dolarja na 79,51 dolarja, vendar ni dosegla svojega zgodnjega vrha pri 81,69 dolarja.

Sprememba prihaja pred virtualnim srečanjem ministrskega sveta OPEC+, ki vključuje Savdsko Arabijo in Rusijo.

“Vključenost največjih članic OPEC+ nakazuje, da je spoštovanje zmanjšanja proizvodnje morda močnejše, kot je bilo v preteklosti. To pomeni, da bodo naftni trgi od maja potencialno dočakali približno 1 odstotek svetovne ponudbe nafte ali več,” je dejal Vivek Dhar. Dhar je energetski analitik pri CBA.

Zadnja znižanja bi lahko dvignila cene nafte za 10 dolarjev na sod, je v nedeljo dejal vodja investicijske družbe Pickering Energy Partners.

Goldman Sachs je svojo napoved za sodček nafte Brent za do konca leta dvignil na 95 dolarjev, za leto 2024 pa na 100 dolarjev za sod.

“Današnje presenetljivo znižanje je skladno z novo doktrino OPEC+, da delujejo preventivno in brez večjih izgub tržnega deleža,” je dejal Goldman.

Delniški trgi

Terminske pogodbe S&P 500 so se v ponedeljek znižale za 0,3 odstotka.

Terminske pogodbe Nasdaq so medtem izgubile 0,6 odstotka.

Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 so se znižale za 0,1 odstotka.

Terminske pogodbe FTSE pa so dodale 0,1 odstotka.

MSCI indeks se je znižal za 0,4 odstotka.

Kitajski modri žetoni so zrasli za 0,7 odstotka.

Japonski Nikkei je zrasel za 0,5 odstotka.

Manj FED rezov

Zaradi skokovitih inflacijskih pričakovanj so se donosi ameriških dvoletnih državnih obveznic povečali za 4 bazične točke na 4,11 odstotka. Terminske pogodbe FED-ovih skladov so medtem zmanjšale pričakovanja glede znižanja obrestnih mer pozneje v tem letu.

Trg je verjetnost zvišanja obrestnih mer Federal Reserve v maju povečal za četrt točke in sicer z 48 odstotkov na 61 odstotkov.

Posledično je poteza pomagala dolarju glede na japonski jen pridobiti 0,5 odstotka na 133,44. Evro se je znižal za skoraj 0,5 odstotka na 1,0789 dolarja. Rast cen nafte je slaba novica za trgovinsko bilanco Japonske, saj japonska uvozi večino energije.

Vir Foto: Pexels