Cene nafte kljub špekulacijam o politiki ZDA padle

Cene nafte na mednarodnem energetskem trgu so danes, kljub številnim dejavnikom, ki običajno prispevajo k njihovemu povečanju, zabeležile opazen padec. Cena sodčka nafte je na londonski borzi padla pod 85 dolarjev, kar pomeni 55 centov manj kot včeraj ob koncu trgovanja, ko je znašala 84,83 dolarja. Podoben trend je bil opažen tudi na ameriškem trgu, kjer je cena sodčka nafte narasla, a v manjši meri, za 56 centov na 80,70 dolarja, kar kaže na nekoliko drugačno dinamiko v primerjavi z evropskim trgom.

Za presenetljivo gibanje cen so deloma zaslužne špekulacije o prihajajočih ukrepih ameriške centralne banke. Poleti bi lahko prišlo do znižanja obrestnih mer, kar je vlagatelje spodbudilo k razmišljanju o možnem povečanju gospodarske aktivnosti in s tem povpraševanja po nafti. Vendar pa so te optimistične špekulacije zaenkrat odtehtale skrbi glede padajočih zalog nafte v ZDA in namigov o zmanjševanju zalog na globalni ravni.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je nedavno napovedala, da bo svetovno povpraševanje po nafti v prvem četrtletju leta večje od pričakovanj, z rastjo za 1,7 milijona sodov na dan. To je predvsem posledica boljših obetov v ZDA in povečanega povpraševanja po gorivu za ladje, ki potujejo po daljših poteh. IEA je zvišala tudi svojo oceno rasti povpraševanja za celo leto, na 1,3 milijona sodov na dan, kar pa še vedno pomeni počasnejšo rast v primerjavi z lanskim letom, ko je povpraševanje naraslo za 2,3 milijona sodov na dan.

Padec zalog nafte

Poleg tega so trge nedavno presenetili podatki o nepričakovanem padcu zalog nafte v ZDA, kar je bilo posledica zaključka rednih vzdrževalnih del v rafinerijah. To je sprožilo val povpraševanja in nadaljnji padec zalog bencina, močneje od pričakovanj.

Kljub temu so se vlagatelji danes znova osredotočili na ameriško denarno politiko. Znaki upočasnitve dejavnosti v največjem svetovnem gospodarstvu verjetno ne bodo spodbudili Federalne rezerve (FED), da bi začela z zniževanjem obrestnih mer pred junijem. Znižanje obrestnih mer bi sicer lahko spodbudilo gospodarsko aktivnost in s tem povpraševanje po nafti.

V tem kontekstu je Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) sporočila, da se je cena nafte v košarici njenih članic včeraj povišala za 1,60 dolarja, na 84,27 dolarja, kar kaže na razhajanja v cenovnih trendih na različnih delih trga.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels