Cene nafte danes presegle mejo 87 dolarjev za sod

Cene nafte so danes na mednarodnih trgih zabeležile znaten porast in presegle mejo 87 dolarjev za sod, kar je posledica povečanega povpraševanja in omejene ponudbe vodilnih naftnih proizvajalcev. Na londonski borzi je cena nafte za dostavo v maju zrasla za 33 centov, doseže 87,22 dolarja na sod, kar je nadaljevanje včerajšnjega trenda, ko je cena narasla za 1,55 USD.

V ZDA je cena za sod, prav tako z dobavo v maju, porasla za 31 centov na 82,47 dolarja. Prihajajoče iztekanje terminskih pogodb za april je prav tako prineslo 31 centov porast na 83,03 dolarja, z včerajšnjim zaključkom trgovanja v plusu 1,68 USD.

V začetku tedna so na cene močno vplivali zmanjšan izvoz iz Iraka in Savdske Arabije ter opazni znaki gospodarske rasti in večjega povpraševanja na Kitajskem. Kitajska, ki si prizadeva zadostiti povečanemu povpraševanju po gorivu med praznikom lunarnega novega leta, je januarja in februarja zabeležila 3-odstotno rast proizvodnje v rafinerijah v primerjavi z lanskim letom. Poleg tega so se povečali tudi industrijska proizvodnja in prihodek od trgovine na drobno.

Giovanni Staunovo iz UBS je izpostavil, da so “podatki o povpraševanju po nafti prijetno presenetili, kar skupaj s podaljšanjem prostovoljnega zmanjšanja ponudbe s strani OPEC+ do konca junija, podpira cene.”

Ruski izvoz in vpliv na cene

Občutnejšo rast cen je omejil večji ruski izvoz po napadu ukrajinskih dronov na rusko naftno infrastrukturo. JP Morgan napoveduje, da bodo ti napadi “verjetno zmanjšali predelavo ruske surove nafte za do 300.000 sodčkov na dan”, kar bo pomenilo večji izvoz surove nafte. Rusija namerava v marcu povečati izvoz nafte prek svojih zahodnih pristanišč za skoraj 200.000 sodčkov na dan.

Trgovci so trenutno zadržani, saj čakajo na morebitne signale glede obrestnih mer od ameriške centralne banke. “Trg se morda konsolidira v pričakovanju signala o znižanju obrestne mere s sestanka FED-a ta teden,” je pojasnil Suvro Sarkar iz banke DBS.

OPEC je v ločenem poročilu objavil, da se je cena košarice nafte njegovih članic v ponedeljek podražila za 93 centov, na 85,71 dolarja.

Rast cen nafte kaže na kompleksno dinamiko povpraševanja in ponudbe na svetovnem trgu, kjer geopolitične napetosti in ekonomska gibanja ostajajo ključni faktorji, ki vplivajo na trgovanje.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik