Cene gradbenih projektov pod trenutno vlado strmo naraščajo, zakaj?

Cene gradbenih projektov v Sloveniji, ki so pod okriljem trenutne vlade strmo naraščajo. Od železniških postaj do poplavnih sanacij in drugih ključnih infrastrukturnih projektov, so se stroški od začetnih faz projektiranja do izbire izvajalcev znatno povečali. Ta trend ni obšel niti izgradnje novega oddelka za infekcijske bolnike v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, katerega financiranje se je premaknilo iz evropskih sredstev na slovenski državni proračun.

Sprva je bila izgradnja oddelka za infekcijske bolnike predvidena za financiranje iz evropskih sredstev, s celotno investicijo vrednostjo 54 milijonov evrov, ki bi jo v celoti pokrila Evropska unija. Vendar je slovensko finančno ministrstvo, pod vodstvom ministra Boštjančiča, ta projekt umaknilo s seznama financiranih projektov iz evropskega načrta za okrevanje in razvoj. Kot glavni razlog za to odločitev je ministrstvo navedlo skrb, da projekt ne bi bil končan do roka leta 2026, kar bi ogrozilo možnost črpanja evropskih sredstev, ki so na voljo do konca omenjenega leta.

Cena projekta pa se je tako samo sedmih mesecih podvojila, sedaj znaša 105 milijonov evrov. Slednje pomeni, da bo strošek gradnje kvadratnega metra nove bolnišnice izjemno visok, v višini 5.728 evrov. Kljub temu, da so potrebe UKC Maribor po dodatnih investicijah še vedno velike, se zdaj soočajo z občutnim finančnim bremenom zaradi prehoda financiranja na državni proračun.

Nejasnosti okoli podražitev gradbenih projektov vzbujajo skrb

Ministrstvo za zdravje je sicer za pridobitev gradbenega dovoljenja zaprosilo že sredi prejšnjega leta, a do danes dovoljenje še ni bilo izdano. Plačilo potrebnega komunalnega prispevka je bilo izvedeno šele v začetku tekočega leta, kar kaže na zamude v procesu. Kljub temu ministrstvo napoveduje, da pričakuje izdajo gradbenega dovoljenja v tekočem mesecu, s čimer bi se izgradnja oddelka lahko zamaknila le za nekaj mesecev, z zaključkom predvidenim konec leta 2026. Vendar, kljub možnosti črpanja evropskih sredstev, se zdi, da vlada tej opciji ni naklonjena.

Nedavne dvojne podražitve gradbenih projektov pod trenutno vlado sprožajo vprašanja, na katera ministrstvo zaenkrat še ni ponudilo zadovoljivih odgovorov. Pojavljajo se namreč ugibanja, da bi lahko za zadržanost vlade pri črpanju sredstev iz Evropske unije stale kartelne dogovore med gradbinci.

Evropska unija med financiranjem projektov izvaja natančen nadzor nad potekom in financami projektov. V primeru suma korupcije ali nenavadno visokih stroškov v primerjavi s podobnimi projekti, EU zahteva poglobljeno revizijo. Morebitne nepravilnosti lahko privedejo do visokih kazni. Domneve se nanašajo tudi na možnost, da bi omejen in deloma pristranski nadzor nad javnimi financami v Sloveniji gradbincem omogočil, da s skrivnimi dogovori umetno zvišajo cene projektov. Omenjeno pa bi državo stalo precej več, kot je potrebno.

Takšne obtožbe, če so resnične, kličejo po temeljiti preiskavi in transparentnosti v postopkih javnih naročil, da se zagotovi pravična poraba sredstev in prepreči morebitno zlorabo.

[Vir: Nova24tv]; Foto: Pexels; Portal24