Cena nafte se približuje ravni 85 dolarjev za sod

Na mednarodnih trgih so danes beležili znaten porast cen nafte, ki se približujejo ravni 85 dolarjev za sod. Vzrok za to rast so predvsem nedavne ocene Mednarodne agencije za energijo (IEA), ki kažejo na pričakovanja šibkejše ponudbe in povečanega povpraševanja v letošnjem letu. V Londonu se je cena nafte za dostavo v maju popoldne zvišala za 70 centov na 84,73 dolarja, kar nadaljuje trend rasti, saj je trgovanje včeraj zaključilo z 2,11 dolarja višjo ceno.

Podobno sliko opažamo na ameriškem trgu, kjer se je cena nafte za dostavo aprila zvišala za 88 centov na 80,60 dolarja in nadaljevala včerajšnji pozitivni trend s 2,16 dolarja dobička. Poročilo ameriške vlade o nepričakovanem padcu zalog nafte in bencina, ki je presegel pričakovanja, je dodatno podžgalo tržno dinamiko. Cene so se včeraj zvišale tudi zaradi strahu pred motnjami v dobavi iz Rusije, potem ko so ukrajinski napadi prizadeli ruske rafinerije. Februarski podatki kažejo na 1,5-odstotni padec ruskega izvoza goriva v primerjavi z januarjem zaradi nepredvidenih zaustavitev dela v rafinerijah.

Fokus trgov je danes usmerjen v najnovejše mesečno poročilo IEA, ki napoveduje, da se bo svetovno povpraševanje po nafti v prvem četrtletju povečalo za 1,7 milijona sodov na dan in preseglo prvotna pričakovanja. To povečanje je deloma posledica izboljšanih obetov v ZDA in povečanega povpraševanja po gorivu za ladje, ki plovejo na daljših poteh, kot je obvoz Rta dobrega upanja.

IEA zvišala letno oceno rasti povpraševanja po nafti

IEA je zvišala tudi svojo letno oceno rasti povpraševanja po nafti za 110.000 sodov na dan na skupno 1,3 milijona sodov na dan. Kljub temu ugotavljajo, da bo zaradi upočasnitve svetovnega gospodarstva rast povpraševanja letos precej počasnejša kot v preteklem letu, ko je povpraševanje naraslo za 2,3 milijona sodov na dan. IEA je obenem znižala svoje napovedi ponudbe nafte za letošnje leto, ob upoštevanju nedavne odločitve OPEC-a in njegovih zaveznikov o zmanjšanju dobave ter nižje proizvodnje med neodvisnimi proizvajalci. Pričakuje se, da se bo ponudba letos povečala za samo 800.000 sodov na dan na 102,9 milijona sodov na dan.

Giovanni Staunovo iz UBS komentira, da “povišana ocena rasti povpraševanja in znižana ocena rasti ponudbe nakazujeta, da bo ponudba na trgu skoraj 400.000 sodov na dan manjša kot prejšnji mesec.” OPEC je v svojem ločenem poročilu objavil, da cena sodčka naftne košarice njegovih članic ostaja skoraj nespremenjena na 82,67 dolarja.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik